Loodzwaar, maar een succes: Duizenden mensen wandelen in Handelse Processie

Afgelopen weekend gingen zo’n tweeduizend voetpelgrims vanuit Valkenswaard naar Handel tijdens de Handelse Processie. Daar vond zaterdag om 16.00 uur een samenkomst plaats in het processiepark, met ’s avonds een heilige mis in de kerk. Na een viering in de openlucht, vertrokken de paar duizend pelgrims weer naar Valkenswaard, onder hoge temperaturen, een route van bijna 80 kilometer. Onze verslaggever Evert Meijs liep mee.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De Stichting Broederschap der Handelse Processie schaart op zaterdagochtend om 06.00 uur ontelbare pelgrims op de been. Voordat het vaandel zich in gang zet, verzamelen achttien paarden-met-huifkarren zich op en om de Markt. Bedevaartgangers leggen hun persoonlijke bagage op de karren en er zijn liedboekjes te koop. In de Nicolaaskerk nemen velen de moeite om nog een kaarsje aan te steken in de kapel van de Broederschap.

Om klokslag 06.00 uur vertrekt de mensenmassa. President Hans De Kinderen loopt samen met enkele broedermeesters voorop en geeft ruimte aan de vaandeldraagster. Het is nog even wat schuiven en zoeken, maar voordat de sliert wandelaars de Antoniuskerk gepasseerd is, lijkt ieder zijn plekje gevonden te hebben. Langs de route staan veel mensen die het schouwspel gadeslaan. Want het is een schitterend gezicht; kinderen van 7,8 of 9 jaar, ouderen van 80 en alles wat daar tussen zit.

Broodjes en toiletwagen

Het gaat richting de bollen van de watertoren en na ruim 6 kilometer vindt de eerste pauze plaats. De dame en heer die als rolstoeler deelnemen aan de Processie zijn positief over de komende 74 kilometer. Broodjes komen tevoorschijn, er staan lange rijen wachtenden bij de toiletwagen en na een half uur zet het processievaandel koers naar Nuenen. Drie keer nog herhaalt zich een dergelijke pauze, waarbij de trekpaarden telkens ruimschoots voorzien worden van water, hooi en brokken. De pauze in Lieshout duurt bijna een uur en dat geeft de mogelijkheid voor verschillende wandelaars om een kroegje in te duiken.

Tekst gaat verder onder de foto

Tegen vier uur arriveert de bedevaart in Handel. Lieftallige bruidjes krijgen een plekje vooraan, de geestelijkheid sluit aan en in het processiepark vindt het welkom plaats. Zeker duizend personen zijn getuige als het Mariabeeld naar voren wordt gedragen. Ook de processiekaars krijgt een plaatsje bij het altaar. Na enkele toespraken wenst de president iedereen een fijn verblijf in Handel. Alle aanwezigen waaieren uit over het dorp. Sommigen steken in de kerk nog een devotiekaarsje op. Een enkeling gaat terug naar Valkenswaard om de volgende dag weer op tijd terug te zijn in de bedevaartplaats.

Als afsluiting van de dag vindt in de kerk een viering plaats, die ook wordt bijgewoond door tientallen ouderen die met touringcars naar hier gekomen zijn. De ‘Handelse Harmonie’ luistert vanaf het koor de eucharistieviering op. Voor alle EHBO-ers is het nu even rusten na een dag van sjouwen, blaren verzorgen en overige eerstehulp verlenen. Ook politieagenten die mee zijn gefietst, en verkeersregelaars, krijgen gelegenheid om weer energie op te doen voor de terugtocht. Het centrum van het bedevaartsoord zit bomvol. Drankjes vloeien rijkelijk en de snackbars doen goede zaken. Het mooie weer is er debet aan.

Vaarwel

Op zondag begint in het processiepark de heilige mis om 09.00 uur. ‘Wanneer ben jij een kind van Maria?’ is het thema van deze dagen. De stichting organiseert en faciliteert op perfecte wijze ook deze viering. De gildetrom en het gildevaandel geven een extra dimensie aan de mis. Terwijl op de achtergrond de paardenbellen al hoorbaar zijn, wordt de mis afgesloten en is het kerkplein overladen met wandelaars. Na enkele malen om de kerk getrokken te zijn, onder het lied Vaarwel Vaarwel wij scheiden, vindt voor sommigen een emotioneel afscheid plaats en zet de stoet zich weer in beweging. Met ‘Kinderen van Maria’ wordt er een flinke pas in gang gezet. Ruim vier kilometer. tot de eerste stop in Gemert.

Tekst gaat verder onder de foto

Onderweg wordt lied na lied ingezet. Ook al zijn de zinnen soms nauwelijks te begrijpen (‘Zendt mildelijk ons zegen vlietend uit uw Jezus’ bloed’). Langs de weg staan bewoners met waterslangen. Sproeiers zijn op ladders gemonteerd en zo is er een plaatselijk regenbuitje. Kinderen steken hun handen in emmers koud water en flesjes worden gauw gevuld. De temperatuur stijgt boven de 33 graden. Zakdoeken worden op het hoofd gebonden en nat gemaakt. Onderbenen zijn verbrand, schouders vuurrood en ruggen en oksels drijfnat door transpiratie. Maar de tocht gaat door.

Tegen 21.00 uur komt er in Valkenswaard een seintje dat de beiaardier kan stoppen met zijn spel, en dat de luidklokken zijn werk kunnen overnemen. Er staan heel veel mensen langs de weg. Ook al is de bedevaart geen prestatietocht, mensen zwaaien, lachen, steken duimen omhoog en feliciteren de pelgrims, waarvan sommigen een traantje wegpinken. Hier en daar is toch een bloemboeketje te zien. Kippenvel is geen uitzondering, ondanks de warmte. In de kerk heeft de pastoor al enkele malen hét pelgrimslied ingezet. Als de harmonie binnen komt, davert het in de kerk van applaus en enthousiasme. Duizenden bedevaartgangers zijn onderwerp van hun eigen ontlading.

Applaus

De pastoor dankt iedereen en sluit zijn toespraak af met een gebed. Daarna neemt president De Kinderen het woord en dankt allen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan het welslagen van deze religieuze tocht. Voerlui, artsen, watermannen en natuurlijk de wandelaars zelf. Tweemaal een oorverdovend applaus valt de twee rolstoelers te beurt. Na het zingen van de twee meest-gekende gezangen van deze bedevaart, stroomt de kerk leeg, wordt bagage opgepikt en zoekt iedereen weer zijn weg. Voor een jaar is er weer een einde gekomen aan een unieke verbondenheid van pelgrims van heinde en ver.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF