Mariëtte en Will van De Kwispelhoeve zetten zich non-stop in voor kwijtgeraakte dieren

Foto: Evert Meijs

Mariëtte en haar man Will de Krom zorgen aan de Dorpsstraat in Valkenswaard namens de gemeente voor de opvang van gevonden dieren. Die zijn de eigenaar vermoedelijk kwijtgeraakt. Die dieren halen zij op, verzorgen ze en proberen onderdak te vinden. Vaak meldt het baasje zich om het huisdier weer op te halen. Regelmatig krijgt een beestje een nieuw onderkomen.

Aan de keukentafel van boerderij De Kwispelhoeve neemt Mariëtte alle tijd. Het bezoek neemt afscheid en samen met stagiaire Melissa vertelt ze trots over het ontstaan van het Dieren Opvang Centrum-Zuid. “Al drie generaties van de familie De Krom boerden hier”, vertelt ze. “Eerst met een gemengd bedrijf, later met koeien en tenslotte met varkens. Uitbreiden was niet eenvoudig en in 2004 startten we daarom Dierenpension De Kwispelhoeve. Het boerenbedrijf werd afgebouwd.” Aanvankelijk waren alleen honden welkom, later kwamen er ook voorzieningen voor katten, en inmiddels zijn alle kleine huisdieren welkom.

In 2012 kregen Will en Mariëtte bezoek van de gemeente Valkenswaard, met de vraag om namens de gemeente de verplichte taak van dierenopvang over te nemen van de Dierenbescherming. “We hebben daar goed over nagedacht en met ons gezin overlegd. Want het is een opdracht voor zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, waarbij het hele gezin betrokken wordt”, vertelt Mariëtte. Ze moet er te allen tijde rekening mee moet houden dat er gebeld kan worden om met de dierenambulance (in bruikleen van de Stichting Dierenlot) weer op pad te gaan na een melding.

Tekst gaat verder onder de foto

De Kwispelhoeve

Kosten voor opvang

De gemeente betaalt een bedrag-per-inwoner, om Mariëtte en Will het opvangwerk te kunnen laten doen. Ook al zorgen ze dat een gevonden dier zo snel mogelijk weer bij het baasje komt of op een ander adres kan komen wonen, de periode op het DierenOpvangCentrum-Zuid (DOC-Zuid) kost geld. “De dieren worden twee keer ingeënt door de dierenarts. De consulten kosten geld, er moet een paspoort gemaakt worden, ze worden gechipt, ontwormd, ontvlooid, katten worden gecastreerd of gesteriliseerd en uiteraard worden ze gevoerd en verzorgd”, somt de gastvrouw op. Ze rekent uit dat dat alles meer dan 200 euro kost. Als iemand belt dat een dier gevonden is, kost dat niets, maar als de eigenaar zijn eigen huisdier komt ophalen, moeten we ook de kosten in rekening brengen voor het rijden van de dierenambulance.

Kadavers

In eerste instantie haalde DOC-Zuid ook dode dieren op en bracht die naar de gemeentewerf. Later werden de regels gewijzigd en nu haalt de gemeente de kadavers op, ook al kost dat nu veel meer geld. Als er gebeld wordt voor een wild dier, moet de Dierenbescherming worden gebeld.  “We zijn ’s nachts wel eens gebeld omdat er in een huis een muis rondliep”, zegt Mariëtte,

Stagiaire Melissa luistert aandacht mee naar de verhalen die over tafel gaan. “Weet je”, zegt Mariëtte, “mensen moeten zich goed realiseren wat ze doen als ze een huisdier aanschaffen. Een hond kan gemakkelijk tussen de 6 en de 15 jaar oud worden en een kat wel 20.Heel jammer dat mensen -zeker tegen de vakantietijd-  weer van hun huisdier af willen. Ook al komen we loslopende dieren graag halen, het moest toch eigenlijk niet kunnen”.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF