Gebreide en gehaakte kleertjes voor Liberia: Valkenswaardse vrouwen zetten zich ervoor in

Samen met Elsje Cornelissen en Iveta Hanusova organiseert Brigitte Hilgers een voorlichtingsochtend. Op 15 mei vertelt ze over het voornemen om gehaakte of gebreide kleertjes en dekentjes persoonlijk naar de armste plekken van de wereld te brengen: Liberia. Vrouwelijke Valkenswaardse ondernemers steunen de unieke actie.

In huize Hilgers in Valkenswaard zijn Brigitte en Elsje bereid om uitvoerig te vertellen over de vergevorderde plannen die met name Brigitte heeft ontwikkeld. “Ik ben jaren op reis geweest naar Gambia in Afrika. Ik woonde daar op een compound bij een familie en verzamelde in Nederland kleren voor de arme mensen daar. Ook allerlei spullen die in een kraambed nodig zijn, hebben we bijeen gebracht voor de kraamklinieken daar. Inmiddels heb ik een Belgische relatie, Oliver. Hij komt uit Liberia, eveneens in Afrika. Hij wil ook graag deze actie ondersteunen, maar dan voor Liberia, in het groot.”

Tekst gaat verder onder de foto

Brigitte wil zelf een container kopen om daar alle gebreide en gehaakte spullen in te doen. “Dus we hebben veel geld nodig”, aldus de initiatiefneemster. In januari was ze nog in Liberia. “Het is de bedoeling om alle kleren, incontinentiemateriaal, schoenen, verbanddozen enz. enz. in het binnenland te verspreiden” zegt ze. Samen met de directrice van het Rode Kruis in de hoofdstad Monrovia wil ze de verspreiding voorbereiden. Ze legt uit dat er op dit moment al een container is gearriveerd in Liberia. Daarvoor moeten nu nog wel invoerrechten betaald worden. Die dichtgelaste container is gevuld met een bestelbusje. Daarnaast zit in de container kleding, kraampakketten en allerlei andere spullen. Maar ook autobanden, die met het busje verspreid en verkocht kunnen worden om geld te genereren voor het project.

Bananendozen vol garens

Ook al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat, Brigitte wil doorzetten. Daarom benadert ze enkele dames om te gaan haken en breien voor de kleine kinderen van Liberia. Om de handwerksters te faciliteren plaatst ze een oproep op Facebook voor garen. “Ik kreeg tientallen  bananendozen vol met garens. Daardoor werd op Facebook opnieuw een oproep geplaatst om zo veel mogelijk mensen te laten haken en breien. Valkenswaardse onderneemsters als Iveta en Elsje van het Women Project! in Valkenswaard bieden steun aan om de actie te doen slagen.

Op dit moment zijn al twaalf dames flink aan het haken en breien. Ook is een mevrouw aan het quilten geslagen voor Liberia. Zodra er voldoende geld gegenereerd is om ’n tweede container te kopen en invoerrechten te betalen, zal deze gevuld worden met alle kleertjes die op dit moment gemaakt worden. Nederlandse kraampakketten worden ook ingepakt. “Om het project onder de aandacht te brengen, wordt dus de bijeenkomst van 15 mei aan Unastraat 16 op touw gezet. Tussen 09.00 u en 11.30 uur  is iedereen welkom om informatie op te halen over het bijzondere initiatief. Hopelijk resulteert de bijeenkomst in donaties voor het transport en in geïnteresseerden die babykleertjes willen gaan maken voor het goede doel. Er is voldoende garen voorhanden. Voor meer info; neem contact op met Brigitte Hilgers via [email protected]

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF