Een kijkje bij het Repair Café, waar vrijwilligers jouw apparaten repareren

Vrijwilligers werken aan een cd-speler en een broodrooster
Vrijwilligers werken aan een cd-speler en een broodrooster
Foto: Evert Meijs

In ontmoetingscentrum De Belleman in Dommelen was zaterdag weer de gelegenheid om je apparaten te laten repareren bij het Repair Café. Een enthousiaste groep vrijwilligers staat paraat om de helpende hand te bieden. De biljarttafel is voor deze gelegenheid omgebouwd tot werkbank.

“Ik heb mijn broodrooster meegebracht”, zegt Barbara, “want als ik de knop omlaag druk, springt ie meteen weer omhoog. Of ik moet hem vasthouden, of met een plakbandje vastzetten. Dus ik dacht: het apparaat hier maar eens te laten zien.” Gelukkig kan ze er mee lachen. Aan de werkbank is inderdaad haar broodrooster ontmanteld, en enkele heren kijken met gefronste wenkbrauwen. Een dame houdt een zaklamp kortbij, zodat alle details beter zichtbaar zijn.

Op een tafel bij de ingang ligt een notitieblok. Vrijwilligster Truus noteert daarin keurig wat er allemaal binnenkomt. Behalve het broodrooster staat ook een fiets genoteerd, een dvd-speler, een stofzuiger, elektrische handschoenen, koffieapparaat, tafellamp en afstandbediening. René Damen en Jean Poos zijn twee van de organisatoren. Jean: “We zijn in 2013 begonnen. Elke tweede zaterdag van de maand zijn we hier.” “Het is vandaag rustig”, zegt René, die constateert dat de meeste klanten eerder al zijn geweest.

Vrijwillige bijdrage

Het is een nuttige activiteit, die wordt georganiseerd onder de vlag van Cordaad Welzijn Valkenswaard. René pakt een afsprakenlijst waarop te zien is dat reparaties gratis zijn. “Er staat wel een zwart varken, hier. Onze klanten mogen daarin een vrijwillige bijdrage deponeren. Heel graag zelfs.” Volgens hem komt er misschien nog een tweede Repair Café, aan de andere kant van het dorp.
Dan komt de penningmeester binnen, Jaap van der Klooster. “Het moet allemaal wel kloppen met de centen. We regelen het allemaal heel netjes, natuurlijk”, zegt hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Komt het voor dat iets niet gerepareerd kan worden? “Dat kan altijd”, zegt Jaap, “maar dan geven we wel een advies. De persoon met de fiets hebben we geadviseerd om naar de fietsenmaker te gaan.”

Aan de werktafel wordt driftig geschroefd aan een dvd-speler. “Hij ging niet meer open”, zegt een van de werkmannen. Maar het loopt tegen 14.00 uur en dan moeten de deuren sluiten. “Onze mensen zijn elektrisch en elektronisch opgeleid”, zegt René, maar vult aan dat er ook een fietsenmaker is. Anderen verrichten hand- en spandiensten. “We zijn met een man of tien”, zegt Martin, de secretaris. Marie-José assisteert overal waar het nodig is. Helaas kan Barbara’s broodrooster nog niet gemaakt worden. Zij moet volgende maand terugkomen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF