‘Het is klote en zagen het niet aankomen’, Intertoys Valkenswaard verdwijnt uit straatbeeld

V.l.n.r. Gert-Jan Veraa, bedrijfsleider Robin Wijs en Geert Veraa
V.l.n.r. Gert-Jan Veraa, bedrijfsleider Robin Wijs en Geert Veraa
Foto: Evert Meijs

Het is een dubbel gevoel. Nog maar net is bekend dat de Intertoys in Valkenswaard definitief gaat sluiten en tientallen klanten komen al naar de winkel aan de Eindhovenseweg. De uitverkoop is begonnen. “Het gaat me aan het hart”, zegt Geert Veraa, die ooit eigenaar was van de winkel nadat hij het overnam van zijn vader. Hij wipt binnen om de werknemers een hart onder de riem te steken.

Het is stormachtig weer. De gele banier van Intertoys waait bijna om. Er komt een klant buiten die een artikel heeft gekocht in een grote platte doos. De wind waait er tegenaan zodra de consument één stap op straat zet. Ondanks dat je je fiets er niet mag parkeren, wordt het ene na het andere rijwiel kort bij de winkel geplaatst. Binnen zijn verschillende bezoekers tussen de rekken aan het snuffelen. ’t Is dat het zo druk is, anders zou je niet zeggen dat er iets aan de hand is.

Het kan niet anders dan dat het personeel van de speelgoedzaak baalt. Tweeduizend werknemers zullen op straat komen staan omdat er 91 van de driehonderd voorgoed sluiten, waaronder ook Valkenswaard. Het concern bestond ruim veertig jaar. “Het is klote en zagen het niet aankomen”, zegt Geert Veraa.

Van fietsenwinkel naar Intertoys

In Valkenswaard werd op deze plek een winkel gestart door Gerard Veraa. “Dat was net na de oorlog”, aldus Geert Veraa, zoon van Gerard. “Mijn vader verkocht hier fietsen. Waar we nu staan, was vroeger een tuin. Hier werden dan buiten tenten opgezet. Om ze netjes te houden moesten we ze dan weer iedere avond van onze pa afbreken”, aldus Gerard, die in 1960 het bedrijf samen met zijn broer overnam en uiteindelijk alleen nog speelgoed ging verkopen.

Tekst gaat verder onder de foto

Geert Veraa - Intertoys Valkenswaard
De winkelstraat raakt weer een beetje leger door de verdwijning van de Intertoys

Geert komt bedrijfsleider Robin Wijs een schouderklopje geven. Het doet voorkomen alsof Veraa meer verbitterd is over de sluiting van komende maand. Want Wijs blijft glimlachen. “Het is tóch zoals het is. We moeten allemaal weer opnieuw solliciteren, en maar kijken wat er van komt”, zegt hij, terwijl hij boven nog een aantal artikelen in het magazijn is gaan halen. De zoon van Geert, Gert-Jan, luistert mee, terwijl zijn hond een poppenkeukentje bijna omver trekt. Ondanks de verwachte drukte van dit weekend is er geen extra personeel aangetrokken. “We moeten bezuinigen”, lacht de bedrijfsleider. “Hij meende al de helft van de lampen uit te doen”, vult Geert als grapje aan.

Vriendelijk tot het laatst

Het is duidelijk dat er bij de drie heren zeker geen grafstemming heerst. De aanwezige klanten zijn opgewekt omdat er sprake is van uitverkoop, en de dames aan de kassa zijn even vriendelijk als altijd. Ze pakken nog steeds cadeautjes in voor een verjaardag, alsof er niks aan de hand is. Maar binnenkort staat er wéér een winkelpand leeg, en de werknemers van Intertoys wacht opnieuw een onzekere tijd.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF