Aanleg glasvezel buitengebied laat nog even op zich wachten

Het vlaggetje toont dat hier glasvezel zal komen.
Het vlaggetje toont dat hier glasvezel zal komen.
Foto: Evert Meijs

Met veel tamtam is in december de campagne afgesloten rondom de aanleg van glasvezel voor het buitengebied van Valkenswaard. Maar de realisatie ervan laat nog even op zich wachten. Ze hopen in april of mei te kunnen starten.

Langs de Maastrichterweg staan her en der in voortuinen de oranje vlaggetjes van Glasvezel Buitenaf. Ook ligt halverwege deze straat een grote rol kabels gedeeltelijk in de grond gegraven. Het zijn voorbereidingen voor de aanleg, die nog wel even op zich zal laten wachten. “De voorbereidingen zijn in volle gang”, volgens Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf. Op dit moment is de aannemer aan het kijken hoe het werk technisch gerealiseerd kan worden. “Hij weet nu welke adressen hij moet gaan aansluiten”, zegt ze trots, omdat 75 procent van de woningen door de wervingscampagne ‘ja’ heeft gezegd.

Verlengstuk

Het is gebruikelijk dat er een aantal ambassadeurs wordt gezocht, die meehelpt met het uitvoeren van de campagne. “Zij hebben enorm veel gedaan om het tot een succes te maken. Bovendien benaderen we ook lokale ondernemers waar me mee samenwerken. Voor Valkenswaard hebben we Coen’s Telecom & More in de arm genomen, en Topsound Valkenswaard. Zij zijn het verlengstuk van de providers”, vertelt Seinen.

Iedereen is aangeschreven met het aanbod zich aan te sluiten bij een provider en daardoor een glasvezelaansluiting te krijgen. Op de website van haar onderneming zijn de vier providers vermeld, evenals de plattegrond waarop te zien is waar zich de meeste aansluitingen bevinden.

Tekst gaat verder onder de video

Mensen die een abonnement hebben afgesloten voor internet, televisie en telefoon komen in aanmerking. “Daarvoor hebben we vier dienstaanbieders of providers waar men uit kon kiezen.” Hierdoor komt de koperen kabel en de telefoonlijn te vervallen. Men betaalt voor de moderne snelle aansluiting éénmalig 1.815 euro of per maand 15 euro.

Velen kijken reikhalzend uit naar de nieuwe stabiele en betrouwbare glasvezelkabel. “Zodra het technisch ontwerp klaar is, gaan we vergunning aanvragen bij de gemeente. Ook voor een verdeelpunt van de kabels (een areapop) is nog toestemming nodig van de gemeente”, aldus Seinen. Ze hoopt in april of mei te kunnen starten met de aanleg. In de zomer moet het dan afgerond worden.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF