Karakteristieke gevelsteen café De Gouden Leeuw toe aan vernieuwing

De gevelsteen van café De Gouden Leeuw
De gevelsteen van café De Gouden Leeuw
Foto: Evert Meijs

Café De Gouden Leeuw in Valkenswaard heeft een gevelsteen als uithangbord. Maar die is nauwelijks nog leesbaar. Door weer en wind flink aangetast. Kastelein Ruud Claassen denkt na over reparatie.

Langs de Eindhovenseweg in Valkenswaard bevindt zich café De Gouden Leeuw. De plaatselijke VVV noemt het een ouderwets gezellig bruin café. Op Facebook gaat het over paasbiljarten, haantoepen, carnaval, tafelvoetbal, André Hazes en karaoke. Binnen hangt een foto die de gezichten laat zien van een koppel dat de scepter zwaait in dit etablissement. Je kunt er het beste zelf een pilsje gaan drinken, dan zie je dat de beschrijving klopt en zie je óók meteen een versleten gevelsteen boven de ingang.

De gevelsteen is sterk afgebrokkeld, door de tand des tijds. Tóch het is zeker de moeite waard deze tegel te fotograferen nu het nog kán. Er staat een leeuw op, die bijna verteerd is. Ook de letters ‘in Den Gouden Leeuw’ zijn nagenoeg verdwenen. Kastelein Ruud Claassen krijgt een brede lach op zijn gezicht. “Ik werk hier al vele jaren, samen met Marga”, vertelt hij. “Het café bestaat al sinds 1923. Ik heb nog papieren van die tijd.”

Hij wijst naar een fraai schilderijtje aan de muur. “Kijk, zó zou het er vroeger uitgezien hebben.” De opa van Ruud, Dries van den Eijnden, nam de zaak over in 1938. Hij was niet alleen tapper, maar repareerde ook fietsen en biljarttafels. “In 1953 is het café over gegaan naar mijn moeder en mijn vader en in 1986 heb ik het overgenomen.” Drie generaties is het dus al in de familie.

Tekst gaat verder onder de foto

75 gulden voor gevelsteen

Er komen enkele gasten binnen. Vanachter de toog gaat het vervolgens over de gevelsteen, die in zo’n slechte staat is. “Al vanaf het begin heet dit café De Gouden Leeuw”, vertelt de kastelein. “Ik denk zo’n twintig jaar geleden kwam hier een echtpaar aan uit Sittard, meen ik. De man vertelde dat hij gevelstenen maakte, en dat hij er nog één over had, met een gouden leeuw en de tekst ‘in Den Gouden Leeuw. Kostte 75 gulden.”

Claassen kocht de gevelsteen en liet het één van zijn klanten inmetselen boven de ingang. “Toen was ie nog blauw, en de leeuw en letters waren goudkleurig.” Regelmatig sprak iemand de café-eigenaar aan over de leuke versiering. Inmiddels is de leeuw danig verbrokkeld. De letters vallen één voor één naar beneden en de verf is nauwelijks nog zichtbaar. Ruud Claassen heeft wel de ambitie om het nog eens te laten opknappen.

Herkomst van naam

Aan de muur staat op een plankje een messing leeuw. In het venster van de deur naar de keuken is een leeuw gezandstraald. Er hangt een kruisje aan de muur en allerlei berichten over stamppot eten en lokaal bier drinken, lachen je toe. Boven de toog jugendstillampen. Ruud praat nog wat na over de herkomst van de naam De Gouden Leeuw. Want er zijn veel cafés met deze naam.

“Naar verluidt is de naam overgewaaid vanuit de tijd van het Frankrijk met herbergen”, vertelt hij. “Die werden aangekondigd met het uithangbord ‘au lit on dort’. Dat betekent ‘men slaapt in bed’. Als het in het Frans wordt uitgesproken, klinkt ‘au lit on dort’ bijna hetzelfde als ‘au lion d’or’: in de gouden leeuw.” Volgens officiële bron zijn er meer dan zeventig horecazaken in Nederland die zo heten. Sinds 1923 is deze naam dus ook in Valkenswaard een begrip. En binnenkort misschien met een gerestaureerde gevelsteen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF