VIDEO: Kijkje in de Nicolaaskerk tijdens snoepjesregen

https://youtu.be/_HkYiUt1F3s

Vrijdag 28 december. Feest van Onnozele Kinderen. Uit de toren van de Nicolaaskerk worden weer kilo’s snoepjes naar beneden gegooid.

Tegen 10.30 uur klimmen twee volwassen mannen en twee jongedames de toren in van de Nicolaaskerk, op de Markt van Valkenswaard. Kisten vol met snoep worden naar boven gesjouwd om een traditie in ere te houden. Want elk jaar op 28 december worden – al ruim dertig jaar – snoepjes vanuit de galmgaten naar beneden gegooid, om de kinderen een plezier te doen.

Eigenlijk zijn het personen die op deze dag jarig zijn, die de snoepjes door de galmgaten naar beneden werpen om de Valkenswaardse jeugd te trakteren. Maar op deze dag is slechts één jongedame jarig, de rest ondersteunt haar met het gooien. Want het is een heel karwei om de plastic bakken gedoceerd leeg te krijgen. De afscherming van twee galmgaten wordt weggehaald, zodat de gooiers ruim zicht hebben op de markt.

Zoveel mogelijk snoep

Al vanaf 10.00 uur worden kerstliedjes gespeeld. Een half uur later wordt het klokkenspel verruild voor de twee luidklokken. Dat is het teken dat de gooiers kunnen beginnen. Handen vol met snoepjes gooien ze door het gat naar beneden, waar veel kinderen verzameld zijn. Sommigen van hen hebben zelfs een omgekeerde paraplu bij zich, om zo veel mogelijk snoep te kunnen opvangen. Vanuit de toren is niet te horen of de kinderen blij zijn, maar het kan niet anders dan dat ze het liefst met de zakken gevuld naar huis willen gaan.

Ouders en grootouders rapen kwistig mee, terwijl de meeste kinderen al snoepjes etend meehelpen. Na tien minuten wordt even gepauzeerd, om de mensen op straat het idee te geven dat alles op is. Maar dan gaat het gooien weer in alle hevigheid verder, en is iedereen ‘beneden’ verrast over de opnieuw gestarte snoepjesregen.

Lang zullen ze leven

Om 10.45 uur is alle snoep op. Onder het carillon ligt nog een handje vol met snoepjes, dat nog naar beneden wordt gegooid. Eén van de gooiers kan het niet laten om één van de klokken nog een duwtje te geven. Dan speelt de beiaardier ‘Lang zullen ze leven’, bestemd voor alle jarigen van deze 28 december.

Korte tijd later worden de open galmgaten weer voor een jaar gesloten en dalen de gooiers af, met de lege bakken. Het plein voor de kerk ligt bezaaid met papiertjes van het snoep.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF