‘Valkenswaard weer op de kaart door NK IJsfietsen’

IJsfietsen, het is echt een ding. Op de schaatsbaan in Valkenswaard wordt op 5 januari 2019 het allereerste Open NK IJsfietsen (ONKIJ) georganiseerd.

Na bijna tachtig jaar verschijnt de oerhollandse sport weer op de kalender. “We helpen Valkenswaard op de kaart te zetten”, zegt organisator CV Vijf vur Halluf Elluf. Zij doen dit samen met de organisator van de ijsbaan, Valkenswaard On Ice. “Trommel je beste schaatsende fietsers op en claim de titel Nederlands kampioen IJsfietsen”, aldus de carnavalsvereniging.

Een oerhollandse ijsfiets

Aan het Open NK kunnen ijsfietsers in zowel individueel als in teamverband deelnemen. Er mag worden gefietst op eigen creaties of op een beschikbare ijsfiets van de organisatie. Valkenswaard heeft wel een geschiedenis met sporten buiten de gebaande paden. Zo was het Eurocircuit jarenlang gastheer voor het achteruitrijden en de caravanrace. Nu komt daar dus een nieuw spektakel bij. De regels zijn eenvoudig: er wordt geracet op verschillende afstanden, voor de solisten of ploegen. Iedere deelnemer rijdt drie manches waarbij de snelste tijd wordt meegenomen.

Creatieve creaties

Hoewel de organisatie de beschikking heeft over enkele wedstrijd-ijsfietsen, wordt het gebruik van eigen creaties aangemoedigd. Daarom zijn er ook prijzen voor de meest originele en de meest vooruitstrevende ijsfiets te winnen. “Om innovatie te bevorderen – we spreken hier immers over de Brainportregio – is het aantal regels beperkt: een ijsfiets mag maar één wiel hebben, noppen/spikes op de banden mogen niet langer zijn dan 0,5 centimeter en de fiets mag niet breder zijn dan 40 centimeter. Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop, dus het gebruik van helm, handschoenen en knie- en elleboogbeschermers zijn verplicht.”

De voorbereidingen zijn volgens Valkenswaard On Ice al in volle gang. En er kan nog altijd ingeschreven worden. “Vol is vol”, zegt de organisatie wel. Inschrijven kan tot en met 2 januari op ValkenswaardOnIce.nl. Deelname kost 15 euro voor individuen of 30 euro voor ploegen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF