Buitengebied Valkenswaard stapje dichter bij glasvezel, 50 procent moet instemmen

De aanleg van glasvezel (Foto ter illustratie)
De aanleg van glasvezel (Foto ter illustratie)
Foto: Publiek domein

Stapje voor stapje gaat ‘t. Maar de plannen voor glasvezel liggen er. Er is een aanbieder gevonden die bereid is om op korte termijn te starten met de aanleg van glasvezel. Maar eerst moeten er handtekeningen verzameld worden.

Dat er veel interesse in het plan is, bleek op de bijeenkomst in Borkel en Schaft. Tweehonderd inwoners van het buitengebied kwamen bij elkaar om aan te horen wat het plan is.

En dat plan is er. De werkgroep glasvezel Valkenswaard is de afgelopen twee jaar op zoek gegaan naar een oplossing. Deze groep bestaat uit Guido Smolders van het Dorpsinitiatief Borkel en Schaft, Leo Kuijpers namens de ZLTO-leden Valkenswaard en Frans Baudoin van Plattelandsvereniging Boven-Dommel. Zij hebben een professionele aanbieder gevonden: Glasvezel Buitenaf.

In totaal zijn er zo’n 400 huishoudens in het buitengebied. Daar is het internet tien tot twintig keer trager dan in de bebouwde kom. En als het hard regent, hagelt of sneeuwt, kunnen ze soms niet tv-kijken. Frans Baudoin, een van de initiatiefnemers, is trots op het tot dusver bereikte resultaat: het bij elkaar brengen van glasvezel-leverancier en buitengebiedsbewoner met een goed aanbod, onder goedkeuring van de gemeente Valkenswaard. “Het is gelukt”, zei hij trots.

50 procent moet instemmen

Maar juich niet te vroeg. Voordat de aanleg daadwerkelijk kan beginnen, moet 50 procent van de bewoners van het buitengebied hun toezegging hebben gegeven met een handtekening. Dat moet vóór 10 december gebeuren. Inschrijven kan op twee manieren: via internet of via één van de winkelbedrijven die zich voor deze dienst hebben aangemeld: Coen’s Telecom & More (Passage 1 in Valkenswaard of Hof 3 in Bergeijk) en Topsound Valkenswaard (Leenderweg 80 in Valkenswaard).

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF