Lichamelijke opvoeding in Valkenswaard: goed leren bewegen en actieve leefstijl staan centraal

Foto: Gemeente Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard telt twaalf basisscholen. Zeven in Valkenswaard, vier in Dommelen en één in Borkel en Schaft. Naast de reguliere lessen rekenen, taal en geschiedenis staan er ook wekelijks gymlessen op het programma voor de kinderen van het basisonderwijs.

Een groot gedeelte van deze lessen worden verzorgd door ALO-studenten van Fontys Sporthogeschool. Een gezonde en actieve leefstijl staan centraal tijdens de lessen.

Op Fontys ALO worden studenten opgeleid om leerlingen in de breedste zin te begeleiden naar een gezonde en actieve leefstijl. Hierbij gaat het over goed leren bewegen, maar ook over waarden die je samen met het bewegen overbrengt, zoals gezondheid, teamwork en fairplay. Uiteindelijk studeren ze af als eerstegraads docent lichamelijke opvoeding. De gemeente Valkenswaard benut deze kennis door deze studenten te betrekken bij het basisonderwijs.

De studenten van Fontys Sporthogeschool worden vanuit de gemeente Valkenswaard begeleid door twee ‘Sportconsulenten Primair Onderwijs’. Zij bezoeken de gymlessen die verzorgd worden door de studenten en ondersteunen hen bij de studie en de persoonlijke ontwikkeling tot docent.

Enthousiasme

De groepsleerkrachten van basisscholen zijn erg te spreken over de inzet van de studenten. Marianne Flohr-Baeten (groepsleerkracht basisschool de Schepelweyen zegt: “Wij bieden de studenten een stageplek om ervaring op te doen, maar krijgen hier ook veel voor terug. In groepjes van 3 á 4 studenten verzorgen zij de lessen, daar kunnen wij als groepsleerkracht alleen niet tegen op.”

Vooral over de kwaliteit die geboden wordt waarbij op veel verschillende manier bewogen wordt, is Marianne tevreden. “De studenten verzorgen de materiaallessen en daarbij wordt de zaal opgedeeld in drie vakken met diverse activiteiten. Denk hierbij aan glijden, balanceren, touwzwaaien, klimmen en nog veel meer.”

Veel actie

Leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 zijn ook erg te spreken over de gymlessen van de studenten. Zij geven veelvuldig aan dat ze lessen uitdagend, gevarieerd en intensief zijn. Bas uit groep 7 van OBS de Belhamel vat het mooi samen: “Ik vind de gymlessen leuk omdat er veel actie in zit. Ze bieden veel leuke en verschillende activiteiten aan.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl