‘Wie heeft 204 van FC Twente?’ Nog één keer voetbalplaatjes ruilen

Een nieuwe rage loopt deze week op zijn einde. Want de voetbalplaatjes van Albert Heijn worden nog enkele dagen uitgegeven en dan is het afgelopen. Maar verschillende spaarders zoeken nog gauw hun ontbrekende plaatjes om een album compleet te maken. Daarom geeft een ruilmiddag bij de supermarkt in Valkenswaard uitkomst.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het is woensdagmiddag. De grootgrutter uit Zaandam heeft in zijn winkel aan de Corridor vlak bij de ingang een tafel neergezet. Daarop staan allerlei plastic doosjes met de vermelding van een bepaalde voetbalclub. In de doosjes de plaatjes van de voetballers uit de achttien eredivisieclubs. Ook van Oranje en de Oranjeleeuwinnen worden plaatjes uitgegeven aan de kassa, als je voor minimaal tien euro boodschappen doet. Als laatste is er deze middag gelegenheid om te ruilen.

Over enkele dagen sluit de voetbalplaatjesactie. “Heel jammer”, zegt een wat oudere man. “Ik vond het een mooie tijdsbesteding. Helaas is mijn album nog niet compleet.” Hij pakt zijn pen en schrapt op zijn lijst enkele namen door. Acht personen, jong en oud door elkaar, staan rondom de tafel, zitten op een stoel of gebruiken de rollator. “Wie heeft nummer 101 van Fortuna?”, roept een dame, die schijnbaar alles een beetje in de gaten houdt. De winkeldeur gaat weer open en een moeder met zoontje komen binnen en staan versteld van de hectiek die rondom de tafel heerst.

Laatste gelegenheid

Een mevrouw komt met een winkelwagentje binnen, met lege flessen. Ze maakt een tasje open en daar verschijnen de nodige dubbele plaatjes en een blaadje waarop van alles gekrabbeld staat. Een medewerkster van de supermarkt, zonder bedrijfskleding, weet precies te vertellen dat dit de laatste gelegenheid is om in de winkel te ruilen. “Op het einde van de week is het voorbij”, zegt ze en rangschikt weer een aantal plaatjes om ze vervolgens in het juiste doosje te stoppen.

Geestdrift

“Wie heeft 204 van FC Twente?”, vraagt een man, die zijn handen vol heeft met plaatjes. Hij vindt het wel grappig, die handel aan de winkeldeur op woensdagmiddag. Daniëlle van de Donk, middenvelder en Valkenswaardenaar, gaat over de tafel en een meisje laat verdediger Lorenzo Burnet vallen. “Ik ben blij met Daan Rienstra. Die is van RKC”, zegt een jochie zelfverzekerd. Het is wonderlijk om te zien met hoeveel geestdrift de plaatjes zijn verzameld en worden geruild.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl