Nieuwe Nederlanders welkom geheten bij Valkenswaardse Naturalisatiebijeenkomst

Alle Valkenswaardse inwoners aan wie het afgelopen jaar het Nederlanderschap is verleend, luisteren naar de burgemeester en naar elkaar tijdens een Brabants ontbijt. De nieuwe Valkenswaardenaren komen uit zestien verschillende landen. Een klein aantal maakt gebruik van de uitnodiging voor een ontbijt van de Naturalisatiebijeenkomst.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Rond 09.00 uur maandagochtend druppelen de eerste gasten binnen. Ze komen uit het Verenigd Koninkrijk, Syrië, Mexico en Turkije. Een ontbijt staat klaar voor de nieuwe Nederlanders. Sommigen zijn samen met hun familie, anderen zijn gekomen met de persoon die hen de afgelopen jaren heeft begeleid om het Nederlanderschap te verwerven en om zo goed mogelijk te integreren.

Burgemeester Anton Ederveen heet de ruim dertig aanwezigen welkom. “Ik heb veel respect voor alle inspanningen die u hebt verricht”, aldus de burgemeester, die aanhaalt dat iedereen inmiddels de Verklaring van Verbondenheid heeft afgelegd. Ook waardeert hij de moed van de aanwezigen om have en goed te verlaten om in een nieuw land een nieuw bestaan op te bouwen. In zijn toespraak stimuleert hij alle nieuwe Valkenswaardenaren om vooral veel contact te zoeken, eropuit te gaan en vrijwilligerswerk te gaan doen. “En maak ook gebruik van uw stemrecht”, zo zegt hij. “Fijn om u te mogen feliciteren. En enkelen van u willen graag iets vertellen”, zo besluit hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Naturalisatiebijeenkomst Gemeente Valkenswaard - Evert Meijs

Dan krijgt Ibrahim de microfoon. Hij is gehuwd met Ravda, komt oorspronkelijk van Palestina en woont inmiddels drie jaar in Valkenswaard. Hij complimenteert de gemeente Valkenswaard en de Nederlandse regering voor alles wat zij gedaan hebben rondom de naturalisatie. “Nu ik geslaagd ben, kan mijn vrouw ook het Nederlanderschap gaan aanvragen. Ik ben erg blij”, vertelt hij. Intussen smullen de aanwezigen van de heerlijke broodjes, de koffie en de beschuiten. Yasemin komt uit Turkije en heeft haar partner Rob meegebracht. Zij is al vanaf 2002 in Nederland, ging op les en spreekt prima haar nieuwe taal. Mede dankzij partner Rob, die zelf Turkse lessen volgde, is ze goed geïntegreerd.

‘Opbaren’ of ‘baren’?

Hierna krijgen nog enkele hulpverleners van de gemeente de microfoon, waaronder Rian Mandigers. Haar ‘cliënt’ is haar vriendin geworden, zegt ze trots. Ze vertelt de anekdote dat haar vriendin belde met de mededeling dat ze opgebaard moest worden. Al snel bleek niet dat ze opgebaard moest worden, maar een kindje moest baren. Nasser uit Syrië woont samen met zijn vrouw Rasha al vier jaar in Dommelen. Zoon Sarica heeft nog geen examen afgelegd, maar hoopt in Eindhoven zo snel mogelijk groen licht te krijgen.

De ochtend verloopt in een ontspannen sfeer. De nieuwe Nederlanders die dit jaar het Nederlanderschap is verleend, zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Syrië, Somalië, Peru, Pakistan, Mexico, voormalig Joegoslavië, Iran, Irak, India, Filipijnen, Goudkust, Congo, China en Afghanistan. “Ik vind het heel fijn dat jullie je best hebben gedaan, mét je eigen identiteit. Dank je wel dat ik jullie mag helpen”, zo besluit Ederveen het officiële gedeelte.

Naturalisatiebijeenkomst Gemeente Valkenswaard - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl