Kerstmarkt tegen kanker: Kinderen basisschool De Smelen zamelen geld in voor KiKa

De Leerlingenraad van De Smelen zet een actie op touw voor KiKa
De Leerlingenraad van De Smelen zet een actie op touw voor KiKa
Foto: Evert Meijs

In deze laatste schoolweek voor Kerst wordt, onder leiding van de leerlingenraad van basisschool De Smelen in Valkenswaard, geprobeerd geld in te zamelen voor stichting KiKa. Ze verkopen cupcakes en aanstaande woensdag om 12.30 uur is er een kerstmarkt.

De vier leden van de leerlingenraad (Floor Brands, Rick Brom, Steven Haarhuis en Eva Henkens) zitten in de koffiekamer van de school. Steven heeft een stoffen kikker bij zich. “Dit is onze mascotte”, zegt hij. Op tafel liggen enkele folders van de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). “We hebben ook een vlag”, zegt Floor. Bij Eva staan enkele cupcakes te wachten om verorberd te worden. Dan steekt Floor van wal: “Het is een actie van de leerlingenraad om geld op te halen voor KiKa. Dan is er meer mogelijkheid om onderzoek te doen bij die zieke kinderen”, zegt de leerling van groep acht.

Meester Leon helpt de vier kinderen, zodat de actie bij de hele school bekend wordt. “Hij heeft ook al gebeld met KiKa”, vertelt Rick over de meester. “Ze komen het geld ophalen op onze school.” Het geld wordt niet alleen bijeen gebracht door de verkoop van cupcakes. “Op de hele school worden werkstukjes gemaakt. Ze gaan dus atelier doen in hun eigen klas. Die kunstwerkjes worden woensdag verkocht in de klas zelf, aan de mensen die binnenkomen op de kerstmarkt”, zegt Eva. “Ons doel is duizend euro ophalen”, zegt Steven vastbesloten. “Ik heb gehoord dat iemand al honderd euro heeft opgehaald”, zegt Floor op haar beurt.

Tekst gaat verder onder de foto

Collectebus, cupcakes, KiKa-kikker Evert Meijs

Op de tafel staat een witte collectebus. Deze is ook een belangrijk onderdeel van de KiKa Kerst KupKake Aktie, zoals de leerlingenraad hun evenement noemt. “Je mag deze collectebus niet zelf openmaken. Dat gebeurt ook door iemand van KiKa.” Door een donatie aan KiKa wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek naar genezing van kinderkanker. Maar ook kan de kwaliteit van de behandelingen verbeterd worden. Bovendien kunnen door het geld de bijwerkingen na een behandeling verminderen.

‘Alleen maar operaties’

De leerlingenraad heeft via-via al gehoord dat er ergens 6 euro is opgehaald, en ook 21,50 euro en 18,50 euro. Het begin is gemaakt, samen met de honderd euro die ook al binnen is. De Smelen nodigt iedereen uit om gul te geven, om het doel van duizend euro te halen. “Kinderen met kanker kunnen niet naar school, liggen in bed, kunnen geen Kerst vieren en krijgen alleen maar operaties”, somt Eva op. “Iemand van mijn BSO had ook kanker, maar die is er van af gekomen”, herinnert Steven zich.

De vier leerlingen spreken de hoop uit dat het woensdag heel druk zal worden. “En we lopen gewoon met de collectebus tussen de mensen door, woensdag”, is de laatste opmerking van de raad.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl