Ambassadeur Hoekstra na bevrijdingsconcert: ‘Absolutely beautiful’

Het Bevrijdingsconcert in de Nicolaaskerk is voor vele honderden aanwezigen een fantastische belevenis geweest. Onder leiding van dirigent Leo Smeets is muzikaal en instrumentaal op schitterende wijze The Peacemaker ten gehore gebracht, afgelopen zaterdag. Een beroemd werk van componist Karl Jenkins.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Om 20.30 uur is de kerk propvol. Op een podium staat de Koninklijke Gemengde Zangvereniging De Volharding. Speciaal voor dit unieke bevrijdingsconcert wordt het koor ondersteund door het orkest Brabant Sinfonia. Er is ook een uniek extra vrouwenzangkoor samengesteld. Frans van Tuijl is de organist, Will Theus bespeelt de gitaar en Rineke de Wit zingt enkele sopraansolo’s.

Klokslag half negen heet de voorzitter van De Volharding, Peter Verberne, alle aanwezigen welkom. Speciaal ook de Amerikaanse Ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra en de burgemeester van Valkenswaard. Er volgt een uitvoerige dankbetuiging aan het adres van de parochie als gastheer. Ook alle medewerkenden en sponsoren worden genoemd. Hierna begint het talrijke muziekgezelschap met het eerste stuk van Peacemakers. De tekst is voor iedereen te volgen in een zeer stijlvol programmaboekje. De inhoud is gebaseerd op uitspraken en citaten van onder meer Albert Schweizer, Nelson Mandela, Ghandi, Moeder Teresa en de Dalai Lama.

Authentiek beeldmateriaal

Het is muisstil in de kerk, gedurende de zeventien delen waaruit het muziekstuk bestaat. Camera’s van de lokale omroep registreren geduldig de musici. Zij brengen op zeer gevoelige wijze de muziek ten gehore, samen met de zangers en zangeressen. Op een groot scherm zijn deze beelden soms te zien. Ze worden afgewisseld met authentiek beeldmateriaal van Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard. Er hangt in de kerk op deze zomerse avond een prima sfeer en mensen genieten zichtbaar.

Om 22.00 uur wordt de laatste hymne gezongen ‘Vrede, zegevierende vrede’. Er volgt een daverend applaus, en de nodige bloemboeketten worden overhandigd aan koor- en orkestleden. Hierna wordt samen met alle aanwezigen het lied ‘We’ll meet again’ gezongen, als definitief einde van deze muzikale avond. Dit lied –van de Britse artieste Vera Lynn-  wordt vaak geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog.

Kippenvel

“Ik vind het geweldig. Zoals ze het combineren: de muziek met die historische beelden. Da’s echt kippenvel. Het is een heel mooie manier om te herdenken, erbij stil te staan en de vrijheid te vieren. En de combinatie van de teksten en de muziek maakt het nog mooier”, is de reactie van  burgemeester Anton Ederveen aan Valkenswaard Nieuws. Op vraag naar een eerste reactie, glundert de Amerikaanse ambassadeur voor ons land Pete Hoekstra en zegt: “It was once again beautiful. De Nederlanders zij weten wel hoe dit moet gaan. It was absolutely beautiful.”

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl