Ook Valkenswaard doet mee met de World Cleanup Day

Foto: Jean-Pierre Jans / ANP Pers Support

Voor de tweede keer wordt een wereldwijde schoonmaakdag georganiseerd. Het doel van de Plastic Soup Foundation is duidelijk: zo veel mogelijk zwerfafval in de wereld opruimen om de grote hoeveelheid plastic in ons (drink-)water te verminderen. En ook Valkenswaard doet mee.

World Cleanup Day 2019 Logo - World Cleanup Day“Door het hele land zijn er ruim duizend acties opgezet om de opruimdag van 21 september aanstaande tot een succes te maken”, vertelt Robert Möhring van de Foundation. “Nederland doet nu voor de tweede keer mee, samen met nog honderdzestig andere landen”, zegt Möhring, als één van de organisatoren uit Amsterdam.

“We zijn blij dat in Valkenswaard al twee initiatieven zijn genomen. Eén die start bij de Venbergse Molen, en één die begint bij de Geervalk. Natuurlijk hopen we dat er nog meer initiatieven uit Valkenswaard komen”, pleit hij, en promoot hun website. Hierop is duidelijk de noodzaak weergegeven van de opruimactie in de wereld. Ook is te lezen hoe men zich kan aanmelden.

Volgens Möhring zijn er in ons land diverse scholen die zich hebben ingeschreven. “Maar ook bedrijven doen mee. Er zijn zelfs instanties die met boten het water op gaan, om daar het vuil te verzamelen. Geweldig, toch?”, glundert een enthousiaste Möhring. “We hebben nog enkele dagen waarop mensen zich kunnen opgeven om mee te doen aan deze wereldwijde actie. Individueel of in een groep. Alles is mogelijk”, laat hij weten.

Op 21 september is er in Zaltbommel ook het symbolische landelijke startschot voor World Cleanup Day. “Samen met Tweede Kamerleden en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven gaan we de Waal op om de vervuiling van de Nederlandse rivieren door microplastic onder ogen te zien”.

Gemotiveerd

Voor deelnemers die dat willen, is er een speciale app. Hiermee kan het zwerfvuil in kaart worden gebracht voor de Foundation. “Deze Litterati-app is voor ons belangrijk. Zo zien we nog beter waar het zwerfvuil zich bevindt en waaruit het bestaat”, legt de contactpersoon uit. Steeds meer mensen realiseren zich dat de kleinste plasticdeeltjes in het water funest zijn voor onze gezondheid. Daarom zijn veel deelnemers gemotiveerd om hun steentje bij te dragen aan een schoner milieu. “Inwoners van Valkenswaard kunnen nieuwe initiatieven doorgeven, maar kunnen zich ook aansluiten bij de reeds gemelde acties bij de Venbergse Molen of bij de Geervalk. Op de website is daar alles over te vinden”, besluit Möhring zijn enthousiaste verhaal.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl