Jan Thijssen is na 50 jaar niet weg te denken bij Albert Heijn Corridor

Vijftig jaar werkt Jan Thijssen tussen groente en fruit.
Vijftig jaar werkt Jan Thijssen tussen groente en fruit.
Foto:

Jan Thijssen uit Dommelen is vijf decennia werkzaam in de supermarkt. De groente-afdeling is altijd zijn core business geweest. Maar ook is hij regelmatig achter de kassa te vinden. Afgelopen week kon iedereen zijn felicitatieboek tekenen, in de Albert Heijnwinkel aan de Corridor.

“Ik sta er zelf ook van te kijken. Vroeger bij de Etos begonnen, mede omdat mijn vader bij Philips werkte. AH nam in 1973 de Etos over en zo ben ik er maar in blijven groeien”, lacht Jan, (Eindhoven 1954) die net een sigaretje wil gaan roken, buiten.” In den beginne hadden diverse Eindhovense wijken hun eigen winkeltjes van de Coöperatieve Philips Verbruikers Vereniging, later Etos genoemd. In Gestel ben ik toen gaan werken in zo’n winkel”.

In 1968 werd de nieuwe AH-winkel in de Corridor gevestigd. Via de winkels van Eindhoven, Geldrop en Budel kwam Jan uiteindelijk in Valkenswaard terecht en kijkt hij terug naar de tijd van toen. “Vanaf het begin heb ik de klanten altijd geholpen met het wegen van groenten en fruit en het aanreiken aan mensen. Op het builtje schreef ik met potlood wat alles kostte, en men liep naar de kassa”, zegt hij. Inmiddels is er veel veranderd en heeft hij wat lichtere werkzaamheden in het filiaal, vanwege zijn leeftijd. Eind volgend jaar zal hij definitief stoppen.

Het felicitatieboek van afgelopen dagen.

De voorbije decennia behaalde Jan veel vakdiploma’s via avondscholen. “Kruidenierswaren, slagerij en andere cursussen volgde ik in Woensel, en later ging ik naar de specifieke cursussen  van AH”, lepelt de goedlachse Thijssen op. Op zijn gemak kijkt de jubilaris terug naar de verschillen met toen. “Allereerst waren vroeger veel moeders nog thuis. Zij kwamen meestal met de fiets boodschappen halen, met twee tassen aan het stuur. En elke dag opnieuw. Bakker en groenteboer kwamen nog aan de deur. Er werd nog veel ingemaakt. Nu worden boodschappen voor de hele week gehaald of men laat de producten thuis bezorgen. De kelder is de koelkast en de diepvries geworden”.

Thijssen is een compleet geschiedenisboek als je hem hoort vertellen. “Vroeger verkocht je in twee dagen tijd veertig tot vijftig kratten andijvie. Nu hoef je de mensen niet meer te vragen hoe ze het klaar moeten maken, want het dient allemaal voorgesneden te zijn”, verklaart hij, terwijl door vakkenvullers hoge kratten met melkproducten door de winkel getrokken worden. Op de vraag welke verandering voor Thijssen het meest in het oog sprong, zegt hij vastberaden: “De automatisering. De uitvinding van de streepjescode, het automatisch afrekenen bij de kassa en de pinautomaat”. Thijssen is trots dat zijn jonge collega’s hem af en toe nog advies vragen, en hij gaat 51 dienstjaren vol maken.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF