‘Nog één keer’, Frans en Ine van Gerven geven terminale mensen een laatste beleving

Ine van Gerven zet zich samen met haar man Frans in voor de WensAmbulance
Ine van Gerven zet zich samen met haar man Frans in voor de WensAmbulance
Foto: Evert Meijs

Eén van de vijf wensambulances staat permanent gereed in Valkenswaard. Ine en Frans van Gerven zijn twee van de talrijke vrijwilligers die voor terminale mensen hun laatste wens in vervulling laten gaan. Nog even naar het ouderlijk huis of nog één keer naar Noorwegen voor twee weken. WensAmbulance Brabant legt uit hoe dat zit.

De garage ligt ingeklemd tussen een massage- en een autobedrijf aan De Vest. Frans van Gerven is als bestuurslid van de stichting en als chauffeur nauw betrokken bij de WensAmbulance. Hij startte het samen met Giel van Genuchten in 2010 op in de regio. Inmiddels zijn er vijf ambulances in Brabant: Valkenswaard, Boxtel, Helmond en Bergen op Zoom. “De auto’s zijn over Brabant verspreid, omdat ook onze vrijwilligers over de hele provincie wonen”, zegt Van Gerven.

“We bedienen in principe Brabant, Zeeland en Gelderland en krijgen per jaar in totaal zo’n 700 aanvragen binnen. Daarvan kunnen we tweederde deel honoreren. Het moet altijd gaan om terminale wensvragers en bijna alles is mogelijk”, zegt Van Gerven. Aan de muur hangen posters met de bekende tekst ‘Nog één keer naar het strand. Nog één keer naar mijn zus. Nog één keer naar mijn ouderlijk huis.’ Ook hangt er een cheque van 50 euro die een individuele persoon heeft geschonken. Want de stichting kan uitsluitend functioneren van sponsoring en van giften. “Er is minstens anderhalve ton per jaar nodig.”

Tekst gaat verder onder de foto

WensAmbulance Frans en Ine Van Gerven - Evert Meijs
De WensAmbulance van Valkenswaard.

Frans van Gerven legt uit dat ook vragen van over de grens binnenkomen. “We bekijken die, overleggen met collega’s en komen daar altijd wel uit”, zegt hij. “Afgelopen jaar waren we met twee wagens op de Alpe d’Huez. Maar ook in bijvoorbeeld Lourdes.”

“Op elke ambulance zit een chauffeur en een verpleegkundige. Bovendien zijn er twee stoelen beschikbaar voor familieleden die graag mee willen reizen. Soms is de ambulancerit aan een datum gebonden, zoals voor een trouwerij. Die leggen we uiteraard al meteen vast. Soms moet snel iets geregeld worden, bijvoorbeeld vanwege de uitvaart van een familielid.” Een aanvraag loopt via de website of rechtstreeks per telefoon.

Mooiste momenten

Op de vraag welke momenten de mooiste momenten zijn voor de vrijwilligers, antwoordt Frans van Gerven: “Het moment dat je ziet dat de wensvrager geniet van de allerkleinste dingen. Van dingen die ze zónder ons niet meer kunnen meemaken. Je merkt ook dat na een overlijden de nabestaanden nog vaak spreken over die rit met de WensAmbulance. Hoe mooi is het als iemand nog zijn net geboren kleinkind kan zien, in de armen kan nemen, om daarna te sterven.”

Frans van Gerven gaat liever niet op de foto. Hij heeft een t-shirt aan van het bloemencorso, omdat hij thuis aan het schilderen is. Hij belt onmiddellijk zijn vrouw Ine. Binnen enkele ogenblikken komt ze aan gefietst. Ze is gehuld in het uniform van de WensAmbulance. “Ik ben geen verpleegkundige of chauffeur”, zegt ze, “maar zorg bij de stichting voor de financiën.” Ook voor de foto is ze uitermate geschikt.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF