Woningen aan Doctor Schaepmanstraat gaan deels tegen de vlakte

De sloophamer raast inmiddels door de vier woonblokken van de duplexwoningen aan de Doctor Schaepmanstraat in Valkenswaard. In december 2016 werden de bewoners van de 32 woningen geïnformeerd over de voorgenomen sloop van hun woningen. Nu is het eindelijk zover.

De huizen – gebouwd kort na 1960 – voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Uitvoerig onderzoek volgde, om te kijken wat het gunstigst zou zijn: renovatie of sloop en nieuwbouw. Al snel bleek, dat opknappen geen optie was, en dat nieuwbouw als enige juiste optie overbleef.

Verbazingwekkend om te zien wat er daarna allemaal moest gebeuren om dat te realiseren. Er moest archeologisch onderzoek worden gedaan om te kijken of er misschien waardevolle gegevens onder de grond zitten. Geologisch onderzoek zou misschien kunnen aantonen hoe de aardlagen in vroege tijden gevormd zijn. Luchtfoto’s moesten worden gemaakt van de huidige woningen. Hoogtekaarten van het gebied maakten deel uit van de voorbereidingsplannen. Maar ook de stand en de kwaliteit van het grondwater waren onderwerp van gesprek, evenals de vraag in hoeverre er flora of fauna zou zijn die misschien in gevaar zou kunnen komen.

Groot dossier

In het pak van voorbereidingsdocumenten waren ook hoofdstukken opgenomen over de verkeerssituatie rond de Doctor Schaepmanstraat. Ook resultaten van metingen van eventuele geluidsoverlast werden vastgelegd. Om het dossier compleet te maken was veel bureauwerk noodzakelijk. Bovendien kwamen allerlei deskundigen ter plaatse om de situatie te bestuderen en vast te leggen. De gemeente Valkenswaard moest voor de plannen het bestemmingsplan wijzigen. Medio 2018 werd het plan van Woningbelang door de gemeenteraad vastgesteld. De woningcorporatie kon haar werk voortzetten.

Tekst gaat verder onder de foto

Eerst worden de binnenplaatsen schoongemaakt

Voor de bewoners werden nieuwe woningen gezocht en er werd een sloopplan gemaakt. Eerst de tuinen van de woningen leeg maken, dan het slopen van de bergingen. Een apart hoofdstuk was de verwijdering van asbest en vervolgens zullen de woningen worden gesloopt. Het ligt in de bedoeling om daarna de grond zo gauw mogelijk ‘rijp’ te maken zodat gestart kan worden met nieuwbouw. Woningbelang gaat zeer energiezuinige, gasloze woningen bouwen, die naar verwachting over ’n jaar gereed zullen zijn.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF