Martinuskerk Dommelen extra dagen geopend door vrijwilligers

Lies van der Heijden ontvangt als één van de vrijwilligers bezoekers in de Martinuskerk
Lies van der Heijden ontvangt als één van de vrijwilligers bezoekers in de Martinuskerk
Foto: Evert Meijs

Dankzij de inzet van vrijwilligers was de Martinuskerk de afgelopen weken extra geopend. Kerststallen en versiering waren daardoor te bezichtigen. Ook wij namen eens een kijkje in de versierde kerk.

Tegen de Dommelse kerk staat een damesfiets. Naast de ingang hangt rechts een groene kerstkrans en links een bord met de tekst ‘kerk is open’. Binnen klinkt Engelse kerstmuziek. Om het hoekje zit Lies van der Heijden aan een tafeltje. Boven haar hoofd een verwarming en een matje onder haar voeten. Nog enkele dagen heeft ze dienst als vrijwilligster, om de kerk open te stellen. Na Driekoningen is het weer afgelopen.

Tekst gaat verder onder de foto
Martinuskerk

“Van 11.00 uur tot 12.30 uur zit ik hier”, vertelt Lies. “Er is nog niemand geweest vandaag. Fijn dat er nu iemand binnenkomt. Na mij komt er nog een andere vrijwilligster, en dan gaat de deur weer op slot.” Ze pakt haar papieren en telt elf vrijwilligers die meehelpen. “Het is de eerste keer dat we dit doen. Dus het is afwachten hoe het ’t volgend jaar zal gaan.” Als er geen bezoekers zijn, leest Lies wat boekjes die achter in de kerk liggen. Ze is geen onbekende in de Martinuskerk, want al 26 jaar zingt ze in het dameskoor.

Magere bezoekersaantallen

Ondanks de kou heeft Lies het wel naar haar zin, onder de verwarmingslamp. Ze vertelt over het kerkbezoek, over de mooie missen rond Kerstmis en over het magere bezoek tijdens de extra openstellingen. Dan presenteert ze een lekker chocoladekransje en loopt naar voren om de kerststal en de lezenaar te laten zien. Even later laat ze zien dat de ramen achter het altaar van de Dommelse kunstenaar René Smeets zijn. Symbolen voor aarde, water, vuur en groen. Rechts een gebrandschilderd raam met een tafereel over St.-Amandus, geschonken door bouwpastoor Amandus Somers.

“We hebben ook nog een mannenkoor, een heel goei.” Lies heeft alle tijd en vertelt over de Piëta, het beeld van Christus op de schoot van Maria, waar haar kleinkind zo enorm bang voor was. Achter in de Martinuskerk vertelt ze over de Mariakapel en krijgt de luidklok die aan de muur hangt, extra aandacht. Tenslotte zegt ze: “Pak nog maar een kransje voor onderweg”, en blijft dan weer alleen achter in het mooie kerkgebouw, wachtend op de volgende bezoeker.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF