Een op de tien Valkenswaardse baby’s geboren in gezin met één ouder

Meer dan 10 procent van de in 2017 in Valkenswaard geboren baby’s, is in een zogenaamd eenoudergezin ter wereld gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Daarmee ligt Valkenswaard boven het landelijke gemiddelde. Om exact te zijn ligt het percentage in onze gemeente op 10,3 procent. Het landelijke gemiddelde is 9 procent. In Valkenswaard gaat het dan om 27 baby’s.

Nog steeds komt het merendeel van de Nederlandse baby’s ter wereld in een gezin met twee ouders, maar die zijn wel minder vaak getrouwd. Tot het midden van de jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Daarna is een dalende trend ingezet. Het percentage kinderen dat wordt geboren bij een getrouwde moeder ligt sinds 2008 onder de 60 en kwam uit op 57 in 2017. Vanaf 2010 zijn hierbij ook de moeders met een geregistreerd partnerschap meegeteld.

In 2017 werden 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Dit is 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2010 was dat nog ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent. In 2010 kwam 58 procent van de pasgeboren baby’s terecht in een huishouden van een gehuwd paar. Dat is in 2017 gedaald naar 55 procent.

In Rotterdam, Amsterdam en Almere ligt het percentage levendgeborenen met een alleenstaande moeder boven het landelijk gemiddelde. Hier wonen relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF