Nieuwe N69 bij Valkenswaard wordt energieneutraal

Het centrum van Valkenswaard
Het centrum van Valkenswaard
Foto: Ger van Beek

De nieuwe N69, ook wel Westparallel, wordt energieneutraal. Dat heeft aannemer Boskalis bedacht. Zij gaan ervoor zorgen dat de weg eind 2021 gebruiksklaar is.

Volgens de aannemer gaat de nieuwe N69 een einde maken aan de overlast die inwoners van met name Waalre en Valkenswaard ervaren. Er rijdt namelijk een grote hoeveelheid verkeer via de huidige N69, dwars door de kernen. Het aanpassen van de N69 gaat om de weg tussen de A67 en de Luikerweg. De zogenaamde Westparallel loopt van het zuiden van Valkenswaard, naar het Noordwesten, met de N69 als eindpunt.

Daarnaast is de aanleg van de nieuwe N69 ook een onderdeel van een breed opgezet plan voor de ontwikkeling van het gebied van de Grenscorridor waaraan 25 partijen in de regio meewerken. “Met de voorlopige gunning van deze opdracht voor de aanleg van de nieuwe weg kunnen ook de andere onderdelen van het gebiedsproces op het gebied van recreatie, natuur en maatregelen voor de landbouw doorgaan. Zo kunnende gemeenten Waalre en Valkenswaard nu ook verder met hun lokale plannen en de oude N69 die wij aan ze gaan overdragen voordat de nieuwe weg klaar is”, aldus Christophe van der Maat, van Gedeputeerde Staten.

Aannemer Boskalis kwam als beste uit de prijs-kwaliteitvergelijking bij de Europese aanbesteding. “Niet alleen blijft deze aannemer met de aangeboden prijs ruim onder het beschikbare budget van 84 miljoen euro. We hebben alle aannemers ook uitgedaagd om slimme dingen te bedenken op het gebied van duurzaamheid. Ook op dat vlak kwam Boskalis met het beste aanbod”, zegt Van der Maat.

Zonnepanelen

Boskalis heeft onder meer het plan om zonnepanelen te plaatsen in de schermen aan de beekdalbruggen. Hiermee wordt jaarlijks 30.000 kilowattuur groene stroom opgewekt. Deze kan weer gebruikt worden voor verkeerslichten en openbare verlichting. Energieneutraal dus.

Voordat er gestart wordt met de aanleg, heeft de aannemer nog een jaar de tijd nodig voor voorbereidingen. Daarna gaat de schop in de grond. Volgens planning moet de nieuwe N69 dan eind 2021 klaar voor gebruik zijn.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF