Weekmarkt Valkenswaard ademt een en al sfeer uit

Foto: Evert Meijs

Vooral oudere mensen schuifelen tussen de kramen door, op zoek naar iets van hun gading. Of misschien alleen als tijdverdrijf? Er is in elk geval geen haast te bekennen. Niemand probeert voor te dringen, zelfs niet bij de stand met de draaiende kippen, waar het toch behoorlijk druk is. Welkom op de Valkenswaardse Weekmarkt.

‘De kip kan met zak en al in de oven of magnetron’ valt te lezen op een zwart bord. In de rij van groenten en fruit roept een fruithandelaar met krasse stem dat de tomaten deze week extra goedkoop zijn. Gek, want er is niemand in de buurt.

Als je op de kramen let, valt het op dat ze bijna allemaal voorzien zijn van een doek aan de voorzijde. Soms met tekst, soms zonder. Bij de kaartenkraam piept een nieuwsgierig klein hondje onder het doek door. De poedel is duidelijk gewend aan weekmarkten. Zijn baasje heeft hem voor de zekerheid toch maar aan de lijn gelegd. De tabakshandelaar ernaast heeft zijn praatje klaar: “U bent toch niet van de belastingdienst, hè?” zegt hij tegen een heer in kostuum.

Een oude heer met rugzak zit op een bankje en kijkt naar de mensen die kibbeling kopen en ter plekke aan een hangtafel verorberen. De bloemenman maakt grapjes tegen enkele dames als ze discussiëren of makreel nou Hollands is of niet. Het ruikt er heerlijk, net als bij de man die op verzoek warme stroopwafels bereidt. Je kunt de verleiding bijna niet weerstaan.

Volgens een dame in donkere bodywarmer ben je bij haar aan het juiste adres voor de zeldzame paranoten. Ze kosten wel € 20 per kilo. Grote stukken kaas van de kaasboer liggen in de novemberzon en terug aan het begin van de markt staat een kraam waaraan het bord hangt met de tekst: ‘Rits kapot? Loopt uw rist open? Of uw wagentje kwijt? Wij kunnen die voor u repareren’. Een aanprijzing die je twee keer moet lezen.

Melodietjes

Tegenover de kerk zit een marktkoopman eenzaam op zijn stoeltje. Hij prijst pannen aan met leisteen en tevens strijkplankovertrekken die op elke plank passen. Het carillon van de Nicolaaskerk laat enkele Sinterklaasliedjes horen, die samen met de schaarse zonnestralen alleen maar goeds van boven laten komen. Enkele dames zijn op zoek naar patatten en porei. Ze komen duidelijk van de andere kant van de Nederlandse grens, uit Achel. Geen wonder, want het is goed toeven hier in dit dorp, dat in de hele regio bekend staat om zijn gezellige weekmarkt.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF