Dakar Pre-proloog in gevaar na besluit hoogste rechter

Dakar Pre-proloog
Dakar Pre-proloog
Foto: Facebook Preproloog - RTL GP

De hoogste rechter heeft besloten dat de huidige vorm van de Dakar Pre-proloog in Valkenswaard niet past binnen de regels voor het terrein. Misschien is dit het einde voor de huidige omvang van de Pre-proloog en andere activiteiten op het Eurocircuit aan de Victoriedijk, zoals de GP Motocross.

Zo’n 25.000 autosportfanaten trekken jaarlijks naar Valkenswaard om daar de Dakar Pre-proloog mee te maken. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Niet alleen dit evenement, maar ook andere grote activiteiten kunnen niet meer op het Eurocircuit, met de huidige regels. Dat heeft de hoogste rechter woensdag besloten. De evenementen lijken in ieder geval in omvang flink te moeten inleveren. De gemeente moet nu kijken wat er wel en niet is toegestaan.

Omwonenden

De GP Motocross is een andere happening die dus misschien niet meer in de huidige grootte zal terugkeren in Valkenswaard. Het is een opsteker voor omwonenden van het circuit, die al jaren een strijd voeren tegen de gemeente. Die zouden volgens hen teveel op het terrein toestaan, schrijft het Eindhovens Dagblad (ED).

De belangrijke vraag die daarbij moet worden beantwoord: is het aantal wedstrijden en evenementen sinds het peiljaar in aantal en impact toegenomen? Gemeenten en motorcrossvereniging MSV beweren van niet. Maar de Raad van State is het daar niet mee eens. Het aantal evenementen en wedstrijden mag dan gelijk zijn gebleven, de intensiteit is ten opzichte van 1986 wel degelijk toegenomen, oordeelt ze. Daarmee valt een cruciale peiler weg onder het beleid van de gemeente, die al jaren volhoudt dat er qua gebruik van het circuit sinds 1986 niet veel veranderd is.

‘Gunstig voor ons’

Lambert de Brouwer, van Groen en Heem Valkenswaard, reageert op de uitspraak: “Dit is gunstig voor ons.” Al is hij er niet op uit om de Dakar Pre-proloog van komende zondag te dwarsbomen. “Wij zijn er niet op uit om dat evenement op korte termijn te frustreren. We zijn ook helemaal niet tegen het circuit. Wij willen alleen dat wordt vastgehouden aan de regels zoals die eerder, in 1993, zijn afgesproken”, zegt hij tegen het ED. De Pre-proloog vindt komende zondag, 28 oktober, plaats.

De gemeente Valkenswaard heeft nog niet gereageerd.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.