Verenigingen blijven in Klooster in Waalre, zaal wordt verkleind

Foto: Google Maps

De nieuwe zaal in het Klooster in Waalre wordt tweederde van de huidige. Dat is het resultaat tussen onderhandelingen tussen de gemeente Waalre en Futuris.

(Via Eindhovens Dagblad)

Verkoop van het Klooster met alle verenigingen was al een van de scenario’s maar dat is nu aangescherpt. De verenigingen zijn blij dat ze in het gemeenschapsgebouw kunnen blijven. ,,Er waren meerdere scenario’s”, meldt Harrie de Greef die namens de seniorenvereniging (450 leden) in de Werkgroep het Klooster zit. ,,De hele zaal was geweldig geweest maar we kunnen leven met twee derde. Het gaat ons erom dat wij als verenigingen onze activiteiten in het dorp kunnen houden. En dat is het geval.”

Zorgwoningen

Het verhaal is niet alleen maar hosanna. Futuris wil in het Klooster 24 appartementen maken, deels voor ouderen met dementie en deels voor begeleid wonen van jongeren ouder dan 18 jaar. De beoogde grootte van de zaal in combinatie met noodzakelijke geluidsisolatie – Harmonie Juliana is een vaste gebruiker – leidt tot extra kosten voor de investeerders. Die mogen ter compensatie maximaal drie van de geplande appartementen verhuren aan particulieren in het midden/hogere segment. Daarbij gaat het om woningen voor ouderen. Kees de Zeeuw (D66) maakt zich zorgen over het onttrekken van de appartementen aan de sociale woningmarkt: ,,Je legt de rekening neer bij mensen met lage inkomens. Er is veel behoefte aan zorgwoningen met sociale huur, dat worden er nu 10 procent minder. Een langere wachttijd dus.Het Klooster Waalre

”Wethouder Arno Uijlenhoet is tevreden met het resultaat van de onderhandelingen: ,,Voor de komende tien jaar is het gebruik van het Klooster door de verenigingen gewaarborgd. We kunnen niet in de toekomst kijken maar bij een succesvolle exploitatie lijkt voortzetting daarna logisch.

Geen verhoging van kosten

“De financiële afwikkeling kost de gemeente drie ton, uitgesmeerd over tien jaar. ,,Die 30.000 euro per jaar was al in beeld”, legt Uijlenhoet uit, ,,maar hoeft dus niet opgehoogd te worden. Mocht verkoop van het Klooster niet doorgaan zou het ons over dezelfde periode twee miljoen kosten.

”De Waalrese raad mag zich uiterlijk begin december over de voorlopige koopovereenkomst buigen. De verbouwing start op zijn vroegst komende zomer.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.