Vuurwerkverbod in Waalre? Onderzoek naar mening inwoners

Foto: Publiek domein

Er gaat onderzocht worden of inwoners van Waalre staan te wachten op een vuurwerkverbod. Maar ook moet duidelijk worden of het plan te handhaven is en of er geld genoeg voor beschikbaar is.

Een kleine meerderheid stemde daar dinsdag mee in. Het verzoek was een initiatief van GroenLinks, ZW14 en de PvdA. De partijen vinden de volkstraditie met oud en nieuw niet opwegen tegen de negatieve effecten.

In juli kwam het verzoek er nog niet door. Acht raadsleden stemden voor en acht stemden tegen. Door afwezigheid van een raadslid was het ‘gelijkspel’ mogelijk. Nu was er een nipte meerderheid van één stem.

Onder meer het CDA stemde gisteravond tegen. “Er is al een verbod op afsteken van vuurwerk voor 18.00 en na 02.00 uur. Dat is nu al niet te handhaven”, zei Suzan van de Goor, schrijft het Eindhovens Dagblad (ED). Een eventueel verbod zou tevens betekenen dat je de handhavers dwingt op oudejaarsavond te werken. “Daar heb ik moeite mee. En het kost geld. Dat heeft het CDA er niet voor over. Ook niet voor het onderzoek.”

Jo Claessen (AWB) ging akkoord met het onderzoek, maar: “Dat betekent niet dat wij daarna voor een verbod op vuurwerk zijn.”