Zonnepanelen schot in de roos voor Valkenswaard

Foto: Evert Meijs

Op steeds meer daken verschijnen ze: zonnepanelen. De gemeente Valkenswaard speelt hierbij een grote rol speelt. Enkele maanden geleden was er een voorlichtingsbijeenkomst in theater De Hofnar. Sindsdien laten veel huiseigenaren onder de vlag van ‘de Groene Zone’ panelen plaatsen. Een gemeentelijk aanbod dat je verder nergens ziet.

De belangstelling voor de bijeenkomst was groot. Tijdens deze avond zijn alle facetten van het leggen van zonnepanelen uitvoerig uit de doeken gedaan. Medewerking werd verleend door de gemeente, de Groene Zone en Buurkracht.

Het leggen van zonnepanelen zorgt op de eerste plaats voor een duurzamere wereld. Maar ook misschien om enkele euro’s per maand te verdienen omdat je minder stroom afneemt van je elektriciteitsmaatschappij. Je hoort vaak zeggen: “Het kost me te veel”. Want als je ze in één keer zelf aanschaft, kost dat al gauw enkele duizenden euro’s. Maar de gemeente Valkenswaard zorgt dat het haar inwoners niks kost. Klinkt te mooi om waar te zijn. Maar het is echt waar. Zowel de financiering als de plaatsing worden voor je geregeld. Ook enkele omliggende gemeenten nemen deel aan dit unieke project.

Winst

Vaak hoor je ook zeggen: “Mijn dak ligt niet op het zuiden, dus ik doe niet mee”. Maar is dit wel echt zo? Het dak op de foto ligt op het westen, heeft plaats voor minimaal tien panelen, en als het moet kunnen er nog vijf extra worden aangebracht. Een rekensom voor dit dak laat het volgende zien.
De energiemaatschappij zegt dat je per maand 40 euro minder aan maandlasten hoeft te betalen. Het leggen van de panelen, het financieren, de garantie, de service en het onderhoud kosten voor dit dak in totaal 30 euro per maand. Daar zit álles in, vijftien jaar lang. Behalve dat je bijdraagt aan een beter milieu, verdien je op jaarbasis nog eens 10 euro per maand. Je bespaart dus al direct vanaf de eerste maand omdat je meer bespaart dan de aflossing kost. Na vijftien jaar heb je alles afgelost en profiteer je van gratis stroom.

App

In de praktijk blijkt dat een ploeg van drie mensen ‘n halve dag bezig is om tien panelen op het dak te leggen. Bovendien wordt in huis een omvormer geplaatst en wordt een aansluiting gemaakt in de meterkast. Via de bijgeleverde app kun je constant in de gaten houden hoeveel energie je bespaart doordat de zon op de panelen schijnt. De stroommeter in de meterkast laat ook zien of er stroom wordt opgewekt. Ondanks dat de panelen op de foto aan de westzijde liggen, valt er nog heel wat stroom op te wekken. Of je nou een plat of een schuin dak hebt.

Buurkracht

Wil je met de buurt gezamenlijk panelen laten leggen? Dat kan. De organisatie ‘Buurkracht’ regelt dingen voor je, in de buurt. Niet alleen helpen zij met zonnepanelen, maar ook als het gaat over muurisolatie, slimme meters, stroommeters die het verbruik per apparaat meten en meer.

De ervaring heeft geleerd dat de regeling zoals hierboven beschreven alleen maar voordelen biedt, en vooral: het project ‘ontzorgt’ de klant.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF