Nieuwerwets kaas: rechtstreeks van boer Wilco uit Knegsel

Wilco (l) en Frank de Crom
Wilco (l) en Frank de Crom
Foto:

Advertorial Al drie jaar worden bij kaasboerderij Nieuwerwets kazen van topkwaliteit gemaakt. De melk van de koeien stroomt via een leiding rechtstreeks naar de kaasmakerij.

“Mijn opa Wim startte op deze plek in 1956 een veehouderij. Sinds die tijd grazen hier koeien”, vertelt Wilco de Crom op zijn bedrijf aan de Molenvelden 3 in Knegsel. Wilco’s vader Frans en moeder Tonnie namen het bedrijf van Wim over. 14 jaar geleden begon Tonnie op de veehouderij een zorgboerderij voor senioren met dementie. “Van familieleden van onze gasten krijgen we waardering voor wat we als team doen”, hoort de familie met regelmaat.  In 2020 nam Wilco het bedrijf over van zijn ouders en ging samen met zijn broer Frank met de twee takken verder.

In plaats van de melk aan de fabriek te leveren, koos Wilco voor een andere optie. “Ik wilde een product maken dat in de regio terechtkomt. Dat bereik ik niet door de melk aan de fabriek te leveren. Het voer voor de koeien winnen we hier, we melken de koeien hier en de kaas maken we hier. Met onze kazen zoeken we vervolgens de mensen op.” De koeienstal is voorzien van 1500 zonnepanelen.

Totaalpakket

De kazen van Nieuwerwets liggen o.a. in de schappen van de Plus supermarkten in Veldhoven en Dommelen. Sinds februari van dit jaar staat het bedrijf met een kaaswagen op verschillende plaatsen in de regio. “We begonnen op de woensdagen in het Citycentrum. Inmiddels staan we vijf dagen per week in een of twee plaatsen. Sinds deze maand ook in hartje centrum van Valkenswaard. Door het grote succes hebben we sinds enkele maanden een tweede kaaswagen rijden. Het is ons doel om zoveel mogelijk kaas in de regio te verkopen.” Daarnaast willen we onze klanten voorzien van een totaalpakket. Men kan bij ons niet alleen terecht voor het dagdagelijkse broodbeleg, maar ook voor het vullen van de borrelplank. Met een totaal assortiment aan verschillende soorten (kruiden)kazen, geitenkazen en zachte buitenlandse kazen proberen we alle gebruiksmomenten van onze kaasliefhebbers te bedienen.

Op het erf van de boerderij staan ook vier kaasautomaten. Wilco: “Stel dat je op dinsdag niet in de gelegenheid bent om op het d’Ekkerplein in Veldhoven je favoriete kaas te kopen, dan kun je bij onze automaten zeven dag van de week terecht tussen 08.00 en 21.00 uur.”

De kazen van Nieuwerwets zijn van topkwaliteit en bevatten geen E-nummers. “Dankzij de korte keten zijn onze kazen goedkoper dan kazen van vergelijkbare kwaliteit die speciaalzaken en supermarkten verkopen”, besluit Wilco.

www.nieuwerwets.nl