Gemeentesecretaris Van Eijck zwaait na 10 jaar af: ‘Ik wil mezelf blijven ontwikkelen’

Foto: Gemeente Valkenswaard

Rob van Eijck (58) zegt gemeente Valkenswaard na tien jaar vaarwel. De gemeentesecretaris gaat aan de slag bij Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Genoeg reden om hem op te zoeken op zijn kantoor in het gemeentehuis.

Na twee jaren als groepsleerkracht invalwerkzaamheden te hebben gedaan, besluit Van Eijck in 1984 het roer om te gooien. “Voor mij is ontwikkeling van het begin af aan een centraal thema geweest. Ontwikkeling van mensen zie je steeds in mijn loopbaan”, vertelt hij.

“Via diverse personeelsafdelingen kwam ik bij gemeente Waalre. Eerst als personeelsfunctionaris, daarna als hoofd P&O, toen kwamen er communicatie en ICT bij en zo groeide dat uit.” Rob van Eijck volgt een avondstudie antropologie, gericht op de organisatiecultuur: hoe gaan mensen met elkaar om. “Er zijn stromingen die zeggen dat je die culturen niet kunt veranderen, anderen hebben een tegenovergestelde mening”, zegt Van Eijck, die uitlegt dat ook fusies met verschillende culturen onderdeel waren van de studie. In de gemeenten Heusden en Maastricht kan hij ‘verandering en ontwikkeling’ in de praktijk brengen.

Eenmaal in Valkenswaard zet Van Eijck de rode draad van zijn loopbaan door. De traditionele functie van gemeentesecretaris is dan al uitgebreid naar gemeentesecretaris/algemeen directeur. “Je bent gemeentesecretaris omdat je burgemeester en wethouders ondersteunt en adviseert. Daarnaast ben je algemeen directeur voor de medewerkers en vervul je een brugfunctie tussen het bestuur en de ambtenaren.” De kwaliteit van de stukken en van de besluitvorming is een belangrijk onderdeel van zijn werk en staat geheel los van de politiek. “Je moet wel bestuurlijk gevoel hebben maar technisch adviseren, gebaseerd op feiten.”

Via managers worden de 180 ambtenaren aangestuurd. “Ik overleg met de acht managers binnen dit huis”, zegt Van Eijck. “Met het college zit ik het meest aan tafel, dan met de managers, dan de ondernemingsraad en ik probeer bovendien verbinding met de medewerkers te houden”. Het is duidelijk dat de gemeentesecretaris op veel borden tegelijk schaakt. “Ik haal er elke dag weer veel energie uit, omdat het ook complex is om iets voor elkaar te krijgen. Er zijn zoveel verschillende belangen en belangengroepen. En dat vind ik mooi”, vertelt hij glunderend.

‘Dát geeft energie’

Waarom moet iemand op deze baan in Valkenswaard gaan solliciteren? “Als je van ontwikkeling houdt, kun je dat hier vinden. Als dorp heeft Valkenswaard veel uitdagends. Binnen vijf jaar worden veel grote projecten opgeleverd”, zegt de (nu nog) gemeenteambtenaar. “Ik kan zien wat er besloten wordt en daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dat is een groot voordeel in deze gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld heeft een secretaris slechts een beperkte scope.”

Van Eijck is trots op de inwoners die samen vaak dingen voor elkaar krijgen. “Wekelijks worden evenementen georganiseerd door de bevolking. Het is een bruisende gemeenschap die elkaar kent. Dát geeft energie. Maar je kunt wel de neiging krijgen de buitenwereld een beetje te vergeten als je het zó goed met elkaar kunt vinden. Een wereld van verschil met tien jaar geleden, in positieve zin”, vertelt hij trots.

Nieuwe wereld

Na het telefoontje dat Van Eijck kreeg met het verzoek om te solliciteren naar de nieuwe job, is hij zich gaan verdiepen in OMO en vergelijkt de onderwijsinstelling met een gemeentelijke organisatie.

Tot de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs behoren 68 middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant. Ruim dertig schooldirecteuren (vaak heeft een schooldirecteur meerdere scholen) zal Van Eijck gaan aansturen in de rol van secretaris van de Raad van Bestuur en tevens als directeur van het OMO-bureau. “Tot deze vereniging behoren 65.000 leerlingen”, zegt hij.

Hij heeft er veel zin in om te beginnen in de nieuwe wereld. Zijn partner en twee kinderen zien het helemaal zitten als pa weer in een nieuwe werkomgeving gaat beginnen. Van Eijck zal niet gaan verhuizen, nu hij een nieuwe werkplek gaat krijgen. “Ik heb in Valkenswaard een fijne tijd gehad en ga deze gemeente dan ook echt missen. Hopelijk komt er iets moois voor in de plaats”, zegt hij. “Ook ik blijf mezelf ontwikkelen.” Op 3 december wordt hij feestelijk uitgezwaaid.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl