Droogterecord in Brabant

Foto: Stockfoto - Droogte in de regio.

De maand juli was in Brabant nog nooit zo droog als dit jaar is gemeten. Dit is ook in de gemeente Valkenswaard goed merkbaar.

Het neerslagtekort zal de komende week opnieuw stijgen. Verschillende instanties treffen in de regio maatregelen. Ook u kunt met een aantal zaken rekening houden.

Oppervlaktewater en grondwater
De stuwen in de beken staan op de hoogste stand en er geldt een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater. Waterschap de Dommel houdt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten. Via www.zwemwater.nl kunt u controleren of u in deze omgeving veilig kunt zwemmen. Het Waterschap is ook alert op vissterfte.

Drinkwater
Waterpeil
Brabant Water kan iedereen nog van voldoende water voorzien. Ze ziet wel een hogere afname dan gebruikelijk, vooral in de avonduren. U kunt zelf helpen om deze piekbelasting te voorkomen door het watergebruik over de dag te spreiden. Ook is het niet nodig om elke dag de tuin te sproeien. Door planten twee keer per week veel water te geven, wordt voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Kwaliteit water
Vakantiegangers kunnen het beste bij terugkomst het leidingsysteem eerst door laten spoelen. Wanneer kraanwater langer dan een week stilstaat, loopt de kwaliteit terug. Het spoelen van de leidingen zorgt ervoor dat u weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit krijgt.

Voldoende vocht
Een volwassene heeft zo’n twee liter per dag aan vocht nodig. Zorg dat u goed gehydrateerd blijft. Gaat u van huis, neem dan een flesje kraanwater mee.

Brandgevaar
Door de droogte neemt het risico op natuurbrand toe. De brandweer waarschuwt hier sinds enkele weken voor. Blijf dus extra alert en meld verdachte zaken meteen via 112.

Hitteplan
Om gezondheidsproblemen te voorkomen en hitte de baas te blijven is het hitteplan geactiveerd. De GGD-Brabant adviseert om lichamelijke inspanning in de middag te beperken en om uzelf en uw woning koel te houden.