Gouden paar Veraa grijpt elke gelegenheid aan om te feesten

Op 19 november 1969 trouwen Mieke en Louis Veraa in het oude gemeentehuis in Valkenswaard. Twee dagen later rijden ze met de koets naar de Nicolaaskerk. Deze week kijken ze met veel dankbaarheid terug op de afgelopen vijftig jaar en vieren ze hun gouden bruiloftsfeest.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De voortuin is versierd met het getal vijftig. Er hangen papieren bloemen in de boompjes en goudkleurige ballonnen wapperen in de wind. Tegen de garagedeur zijn foto’s geplakt van vijftig jaar geleden. Een voor die tijd hip-gekleed paar. “We hebben al wat gefeest, de afgelopen dagen, maar op het einde van deze week is het grote bruiloftsfeest”, vertelt Mieke Veraa. “Destijds gingen we per koets vanuit de Peperstraat met een grote omweg naar de kerk, en nu vind je de koets weer terug op de uitnodiging”, zegt ze vol trots. Eveneens een koetsje, met wat lekkers er in, wordt het afscheidsgeschenkje voor de bruiloftsgasten, inclusief de uitnodiging om nog eens op de koffie te komen.

Tekst gaat verder onder de foto

“Eigenlijk móesten we trouwen”, vertelt Louis lachend. De gouden bruidegom vertelt dat zijn broer met zijn vrouw op de hoek Vasco da Gamastraat/Dommelseweg woonden, in het linkse deel van een blok van drie kleine woninkjes. “Mijn broer kocht elders een huis en dat van hen kwam vrij. Er was woningnood, dus wij waren blij dat we daar in konden trekken. Maar eerst wel trouwen natuurlijk, anders ging het feest niet door”, aldus Louis. Na drie jaar worden de drie huisjes onbewoonbaar verklaard en verhuist het echtpaar naar de Bremlaan om veertien jaar daarna domicilie te kiezen in hun huidige woning.

En of het zo moet zijn, komt een dame binnengestapt met een ingelijste foto van de drie woninkjes waarin het gouden paar in 1969 hun huwelijksperiode startte. “Vanaf die tijd hebben we iedere gelegenheid aangegrepen om te feesten. Dat vinden we fijn. De twee kinderen en de twee kleinkinderen om ons heen en alle overige familieleden. Geen verjaardag gaat ongemerkt voorbij”, zegt Mieke.

Meer betrokken

De afgelopen vijf decennia is er wel het één en ander veranderd. “Mensen hebben geen tijd meer. Iedereen werkt, iedereen heeft het druk. In onze tijd ging je bij iedereen achterom. Als er kinderen kwamen, stopte de vrouw met werken. Een groot verschil met nu. Trouwens maar goed ook, dat de vrouw meer betrokken is bij het leven dan vroeger”, haast Louis te melden. “We zijn ingeschakeld om regelmatig op te passen als grootouders. Dat zag je vroeger óók niet”, zegt Mieke, die nog eens koffie inschenkt. Op de vraag of er ook donkere tijden waren tijdens hun huwelijk, noemen ze allebei de sterfgevallen. Van beide ouders, een zus van 41 en de dochter van een broer van 31.

Mieke zegt dat ook alles in die vijftig jaar veel luxer is geworden. “Kijk eens naar de vliegreisjes. Afstand is relatief geworden. Je gaat even naar op en neer met de auto Düsseldorf. Vroeger moest je onderweg twee keer overnachten,” zegt ze. “Nee, we klagen met een gezond been”, lacht Louis, die de geboorte van de kinderen als hoogtepunt van hun huwelijk ziet. “Ook onze reis naar Australië was een belevenis”, vult Mieke aan.

Luchtfoto’s

Voor komend weekend is Mieke wel een beetje zenuwachtig. “Hebben we alles? Zullen we niks vergeten hebben? Hebben we voldoende bedankjes?”, vraagt ze zich hardop af. Het gouden paar is opvallend kwiek. Enthousiast vertellen ze over wethouder Kees Marchal die op bezoek kwam met enkele luchtfoto’s van Valkenswaard. En over de hobby’s die ze hebben, waardoor ze zich niet vervelen. “Ook als we niet zo snel hadden moeten trouwen, vanwege de woning, dan waren we misschien een jaar later alsnog getrouwd, hoor”,  besluit het gouden echtpaar.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meerinfo? Bezoek KlinkrMedia.nl