Herstel waterhuishouding op en rond de Malpie gaat laatste fase in

Foto: Gemeente Valkenswaard

Werkzaamheden in het Dommeldal tussen Valkenswaard en Borkel naderen het einde. Samen werken de gemeente, Natuurmonumenten en Bosgroep Zuid Nederland aan het herstellen van de waterhuishouding en het verbeteren van de natuurkwaliteit. Vanaf 22 november vinden de afrondende werkzaamheden plaats.

In 2018 zijn de werkzaamheden gestart. De sloten die vorig jaar nog niet zijn aangepakt, komen nu aan de beurt. Het werk vindt vooral plaats in de bossen tussen de Malpieheide en de Dommel. Daarnaast staan kleinschalige werkzaamheden gepland op de heide zelf.

Het zijn de afrondende werkzaamheden binnen dit project. Alle maatregelen samen zorgen dat het water op de juiste plek komt én blijft. Zo zijn in de eerste fase de sloten die waardevol grondwater afvoerden minder diep gemaakt, waardoor het gebied nu minder snel verdroogt. Daarnaast zijn er doorsteken gecreëerd in de wal die langs de Dommel ligt. Zo blijft het water uit de Dommel na een overstroming niet op de graslandpercelen staan, maar kan het terug de beek in stromen.

Cultuurhistorische waarde

Fase één bleek een geslaagde start van het herstellen van de waterhuishouding en de natuurkwaliteit in het gebied. Het schone grondwater komt nu hoger te staan en is daardoor weer beschikbaar voor allerlei planten. “De komende tijd gaan we aan de slag met de waterlopen die belangrijke cultuurhistorische waarden hebben”, zegt de gemeente.

Vorig jaar werd met name in het zuidelijk deel bij Borkel gewerkt. Nu gaan de machines aan het werk in de bossen tussen de Malpieheide en de Dommel. Daarnaast vinden er kleinschalige werkzaamheden plaats op de heide zelf, waarbij de bodem opengemaakt wordt om zo meer structuur te creëren en de kieming van bijzondere heidesoorten te stimuleren. Zo legt de gemeente uit. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer drie weken, dus tot half december.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl