Mindervalidentoilet bij Verhagen Witgoed: ‘Iedereen moet centrum kunnen bezoeken’

Foto: Gemeente Valkenswaard

In het pand van Verhagen Witgoed, aan de Karel Mollenstraat Zuid in Valkenswaard, is een mindervalidentoilet geplaatst. “Nu Verhagen Witgoed een toilet heeft, is er in ieder geval de mogelijkheid om tijdens openingstijden naar de wc te gaan, ook voor mensen die minder mobiel zijn”, zo zegt de gemeente.

Voor centrumbezoekers die minder mobiel zijn, waren er beperkte mogelijkheden om naar het toilet te gaan. Theater De Hofnar en het gemeentehuis hebben een toilet dat voor iedereen toegankelijk is, maar liggen wat verder weg van de winkels.

De realisatie sluit ook aan bij een nadrukkelijke wens van de raad. Het toilet is onder meer voorzien van steunbeugels, verlaagde wasbak en is ruimer dan een ‘gewoon’ toilet. Het heeft ook een gedeelte voor kinderverzorging, dus geschikt om bijvoorbeeld een baby te verschonen. Voor mensen die volledig rolstoelafhankelijk zijn is dit toilet niet geschikt omdat er geen ruimte is om de rolstoel naast de wc te plaatsen. Het is dus geen invalidentoilet, maar een mindervalidentoilet.

William Verhagen, de eigenaar van Verhagen Witgoed, is blij dat hij op zijn locatie iets kan betekenen voor de inwoners van Valkenswaard. “Het is belangrijk dat iedereen het centrum kan bezoeken”, zegt hij. “Wanneer wij hier samen met de gemeente iets aan bij kunnen dragen, doen we dit graag.” De gemeente Valkenswaard betaalt de extra voorzieningen en een kleine jaarlijkse vergoeding.

Mogelijkheden voor invalidentoilet

Wethouder Theo Geldens zegt dat het gemeentebestuur de bereidheid van Verhagen heel erg waardeert. “Als gemeente kunnen wij het niet alleen. We willen overigens nog steeds een invalidentoilet realiseren in het centrum. Mogelijkheden daarvoor blijven we onderzoeken samen met het Centrummanagement.”

In het centrumgebied zijn er nu drie toiletten waar gratis gebruik van gemaakt kan worden tijdens openingstijden: het toilet bij Verhagen Witgoed en dat bij de Orangerie op de Corridor en bij Lunchroom Smakelijk bij de Kerverij. Buiten dit gebied gaat het om de (invaliden)toiletten in het gemeentehuis en Cultuurcentrum De Hofnar.

Meld ontoegankelijkheid

Ervaar je als inwoner bijvoorbeeld bij scholen, sport-, welzijns- en cultuurinstellingen, horeca, winkels of het gemeentehuis, (on)toegankelijkheid in brede zin, meld de gemeente wat je tegenkomt. Heb je een idee hoe het beter kan? Geef ook dat aan ze door via onze webpagina www.valkenswaard.nl/agenda22, of telefonisch via (040) 2083444.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl