Marter zorgt voor autoschade; monteurs uit Valkenswaard geven tips

Prooi van de marter.
Prooi van de marter.
Foto: Driessen Opel

Wekelijks vallen in Valkenswaard meerdere auto’s ten prooi aan een marter. Het kleine roofdier brengt veel schade toe onder de motorkap, oplopend tot soms wel 800 euro. Valkenswaard Nieuws informeert bij twee garagebedrijven, en vraagt de monteurs naar hun ervaring.

“Er komen niet alleen maar auto’s vanuit de beboste gebieden, maar ook uit de bebouwde kom”, zegt Colin van Elderen, service-adviseur, Ford Luijbregts B.V., aan de John F. Kennedylaan in Valkenswaard. Hij ziet steeds frequenter de wagens binnenkomen met problemen. “Gewoon auto’s die ergens in een straat staan, worden aangevreten door het beestje”, zegt hij, en legt uit dat de marter een nestje wil maken van het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de motorkap. Op de foto is duidelijk links op de accu de kop van een konijn te zien.

Ook bij Driessen Opel, aan de Parallelweg Noord in Valkenswaard, komt wekelijks wel een auto binnen die is vernield door een marter, die zich altijd wel toegang weet te verschaffen tot het bij voorkeur warme motorblok. “Behalve dat het isolatiemateriaal wordt gesloopt, wordt ook de bekabeling beschadigd. Pas nog werd een koelwaterslang kapotgebeten en raakte daardoor het koelwater op”, vertelt monteur Wilgard van der Sanden. Tijdens voorlichtingen aan klanten maakt hij vaak melding van het probleem.

Tekst loopt door onder de foto

Marter Autoschade - Pixabay
Een marter

Het blijkt dat marters soms ook hun prooi meeslepen naar een warm plekje bij de motor. “Pas nog lag er een dode duif bij”, zegt het verhaal. “Als de motor dan begint te draaien, stinkt dat natuurlijk ontzettend.” Ook een deel van een konijn is eerder al verorberd tussen de kabels, riemen en elektronica. Het is duidelijk dat de oprukkende marter een groeiend probleem is. Niet alleen voor Valkenswaard, maar voor geheel autorijdend Nederland. Monteurs trekken tegenwoordig wat voorzichtiger de motorkap open dan vroeger.

Hoog geluid, marterspray en wc-blokje

Oplossingen voor dit probleem zijn voorhanden. Colin van Elderen: “Er zijn preventieve maatregelen mogelijk. Diervriendelijk is een apparaatje dat een hoog geluid maakt. Het kastje met het ultrasoon geluid vindt de marter niet fijn.” Alternatieven zijn er ook: “Er is een marterspray om het diertje weg te houden. Sommige mensen hangen ook een wc-blokje bij de motor. Dat schijnt ook te helpen”, zegt monteur Wilgard van der Sanden. Maar ook hij spreekt over een alarmapparaatje dat regelmatig op verzoek van de klant wordt geplaatst. “Soms ontdekken we de schade bij een service-beurt, soms knippert er een rood lampje, omdat er iets defect is geraakt door de marter”, zo besluit hij zijn reactie.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl