Nieuw technisch snufje moet identiteitsfraude in Valkenswaard voorkomen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Gemeente Valkenswaard gaat de strijd aan met identiteitsfraude. Daarvoor hebben ze een geavanceerd hulpmiddel aangeschaft, genaamd id-burger. Deze controleert binnen enkele seconden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Het controleert ze op echtheid, ongeacht het land van herkomst.

Fraude met identiteitsbewijzen veroorzaakt aanzienlijke schade bij burgers, overheid en bedrijfsleven, zo stelt de gemeente. Identiteitsfraude is zelfs wereldwijd de meest voorkomende vorm van fraude. “Het persoonlijk leed is niet te overzien wanneer een identiteit van iemand wordt gestolen, afgezien nog van de financiële schade”, zegt de gemeente.

De id-burger moet hier een einde aan brengen. Dit gebeurt aan de hand van het uitlezen van het id-bewijs en automatisch zorgt id-burger ervoor dat het document wordt gecontroleerd op verschillende echtheidskenmerken.

Identiteitsfraude

Er zijn elke dag vijfhonderd mensen de dupe van identiteitsfraude, wat onze maatschappij 60.000 euro per jaar, per schadegeval kost. Gemeente: “Gebaseerd op deze cijfers kunnen we wel stellen dat identiteitsfraude een aanzienlijk maatschappelijk probleem is.”

Documentcontrole

Het vaststellen van iemands identiteit vormt de basis van het werk bij het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Valkenswaard. Hierdoor is documentcontrole erg belangrijk. De hoeveelheid aan verschillende identiteitsbewijzen en de complexiteit van de echtheidskenmerken zorgen ervoor dat het handmatig controleren van documenten zeer lastig is.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl