Amy Verhoeff uit Dommelen werkt aan toekomst na winnen van prestigieuze kunstprijs

Foto: Amy Verhoeff

Amy Verhoeff uit Dommelen heeft een hele prestigieuze kunstprijs binnengesleept. De Jong Talent Award bij de Nederlandse Portretprijs is aan haar toegekend. Ze won dat met het portret van haar opa. “Dat voelt echt fantastisch.”

Voor Verhoeff is het portret het ‘begin van een nieuwe fase’. “Voor mij was het al snel duidelijk dat ik opa wilde gaan schilderen”, vertelt ze. “Als wiskundige maakte hij dertig jaar lang ‘wiskunst’ en was dus een bron van inspiratie voor mij. De peinzende blik die hij had wanneer hij diep in gedachten was om nieuw werk te bedenken wilde ik graag vastleggen in dit portret. In dit schilderij ziet hij letterlijk mijn favoriete werk van hem tot zich komen in de rook van zijn pijp.”

Een leuk detail is het schroefje in de pijp. “Toen het schilderij bijna klaar was ging zijn lievelingspijp kapot. Typisch voor mijn opa was dat hij hem zelf maakte met een kruiskopschroef. Op het laatste moment besloot ik deze toe te voegen in het portret.”

Nieuwe atelier

En zo sleepte Verhoeff de Jong Talent Award binnen. De cirkel is rond als ze vertelt over de plek waar haar nieuwe atelier komt. “Opa’s oude studeerkamer in de boerderij wordt mijn nieuwe werkplek. Dit is een bijzondere plek op zichzelf voor mij, want aan het begin van dit jaar heb ik de oude boerderij, uit 1852, van mijn oma gekocht. Zoals het er nu naar uit ziet gaat mijn atelier begin volgend jaar open.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl