Geld in het laatje door slimme snelheidsmeter in Borkel en Schaft

Foto: Evert Meijs

Een snelheidsbord dat telkens 8 eurocent spaart voor een goed doel. In het centrum van Borkel en Schaft zet wethouder Kees Marchal het matrixbord in werking. Rijdt een auto minder dan 30 kilometer per uur, dan wordt op het bord een groene duim zichtbaar en wordt 8 cent bijgeschreven op de rekening van de dorpsraad.

Op de Dorpsstraat (ter hoogte van Mgr. Kuijpersplein) hangt nu een snelheidsmeter, die geld in het laatje kan brengen voor de dorpsraad. Als automobilisten zich aan de maximum snelheid houden, vullen ze de snelheidsmeterspaarpot. Met de pot spaart de gemeenschap via de dorpsraad voor leermiddelen voor de school.

Aico Visschers, voorzitter Dorpsinitiatief Borkel en Schaft, legt uit dat het idee is geboren tijdens een van de vergaderingen. Inmiddels staat op de speelplaats van de basisschool een aantal kinderen klaar met hun fiets, om de ingebruikname luister bij te zetten. “Iedereen die een bordje ‘30’ op zijn fiets heeft staan, krijgt straks een bonnetje voor een zakje friet”, zegt voorzitter Visschers en intussen gaat wethouder Kees Marchal (CDA) voorop richting het nieuwe verkeersbord.

Tekst gaat verder onder de foto

Met wethouder Kees Marchal in optocht naar het nieuwe bord.

Enkele buurtbewoners scharen zich bij het bord en dan komen de kinderen voorbijgefietst. Het bord reageert niet. Een aantal langzaam rijdende auto’s passeren, maar blijkbaar gaan die té langzaam. Even later passeert een auto en komt op het matrixbord een groene duim te staan. Onderin verschijnt het bedrag. En zo wordt telkens als een auto passeert 8 cent bijgeteld. Marchal was nog niet eerder bekend met een dergelijk bord. “Uit onderzoek blijkt dat zo’n bord wel werkt”, zegt één van de vrouwen van de werkgroep die dit initiatief heeft uitgewerkt.

Gebakje

Iedereen is het erover eens dat het een positieve stimulans is om automobilisten op deze wijze te dwingen langzaam te rijden. “Nou is dertig wel heel langzaam, hurre”, zegt één van de dorpelingen, die opmerkt dat er ook wel eens iemand langs scheurt. Na afloop gaat het gezelschap voor koffie met toepasselijk gebakje naar Dorpshuis d’n Teut.

Na een half uurtje staat het matrixbord al op 76 cent. De Dorpsraad keert na afloop het totaalbedrag uit aan de school. “Inmiddels is er al een verzoek ingediend voor een tweede bord, bij de Ooistraat en Europalaan”, vertelt wethouder Marchal, terwijl hij het gebakje met een 30-logo weghapt.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl