Leerlingen Were Di en IVN helpen in strijd tegen eikenprocessierups

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

De gemeente gaat de koolmees inzetten als bestrijding tegen de processierups. Om dat mogelijk te maken willen ze koolmezennestkasten aanbieden waarin ze kunnen overwinteren en eieren uitbroeden. Voor dit project is hulp ingeroepen van tweedejaars leerlingen van Were Di en van het IVN.

De overlast van de processierups wordt elk jaar groter. “We kunnen de rups preventief bestrijden met een biologisch bacteriepreparaat en dat werkt goed. Maar dat kan niet overal”, zo zegt de gemeente. “Er zijn ook gebieden waar beschermde vlinders zitten, of waar geen voorzorgsmaatregelen mogelijk zijn. Hier willen we voor de bestrijding de natuurlijke vijand van de processierups gaan inzetten; de koolmees. Om dat mogelijk te maken willen we koolmezennestkasten aanbieden waarin ze kunnen overwinteren en eieren uitbroeden.” Voor dit project is de hulp ingeroepen van tweedejaars leerlingen van Were Di 3 en van de IVN-afdeling Valkenswaard-Waalre.

Onlangs heeft het IVN op de school uitleg gegeven over de koolmezen en over de eisen waaraan een nestkastje moet voldoen. De gemeente heeft de school uitgedaagd om vóór december vijfhonderd mezenkastjes op te leveren. Daarna zijn liefst twaalf groepen leerlingen van start gegaan met het maken van plannen. In de week van 4 november zullen ze op pad gaan in Valkenswaard om hulp in te roepen en materialen aan te schaffen om hun project ‘The war against the eikenprocessierups’ tot een goed einde te brengen.

Statushouders helpen mee

Via de arbeidsmakelaar van de gemeente is een beroep gedaan op enkele statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) om de leerlingen te helpen bij het maken van de nestkastjes. “Prachtig om die samenwerking te zien tussen de scholieren en alle andere betrokkenen partijen“, zegt coördinerend docent Pim Staals van Were Di. “Het enthousiasme spat er gewoon van af. Voor de leerlingen is dit een heel leerzaam project waarbij ze in aanraking komen met vakgebieden als communicatie, talen, techniek, biologie en economie.”

Eind november is duidelijk hoeveel nestkastjes er zijn gerealiseerd.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl