‘Valkenswaard een van weinige gemeentes zonder toeristenbelasting’

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel of op een camping in gemeente Valkenswaard betalen geen toeristenbelasting. Dit is in schril contrast met 295 andere Nederlandse gemeentes die deze tax wél heffen. Dit blijkt uit onderzoek van vakantiespecialist Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De gemiddelde toeristenbelasting voor een hotelovernachting in Nederland ligt op 1,38 euro. In de provincie Noord-Brabant ligt de gemiddelde logiesbelasting op 1,53 euro.

Valkenswaard belast camping- en hoteleigenaren dus nog altijd niet met een logiesbelasting. In veel omliggende gemeentes ligt dit anders. De duurste gemeente in de provincie is overigens Cuijk met een tax van 4,31 euro. Landelijk gezien is Valkenswaard een van de zestig Nederlandse gemeentes waar geen toeristenbelasting wordt geheven. Dat betekent dat van alle 355 gemeentes er 295 zijn die een toeristenbelasting heffen.

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. Dit wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente.

Discussie

Gemeentes heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeentes hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeentes.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl