Vierhonderd fietscrossers op de pedalen bij Valkenswaardse BMX-wedstrijden

Fietscrossclub Lion D’Or Valkenswaard organiseerde zondag in samenwerking met de KNWU een BMX Zuid Competitie. Het evenement vond plaats naast het Eurocircuit. Zowel de 400 deelnemers als de toeschouwers trotseerden het druilerige weer.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De jongste crossers staan gereed onder een afdak. Enkele ogenblikken later lopen ze naar de start, bovenop een heuvel. Als de eerste acht crossers klaarstaan, valt na het signaal de barricadebalk naar beneden en schieten de sporters als een pijl uit een boog naar beneden. Met volle vaart rijden ze over het parcours, dat net nog door medewerkers enigszins droog is gemaakt. De crossbaan is erg breed, zodat ongelukken nauwelijks vóórkomen. Ouders sporen hun kind aan om nog harder te rijden. Een enkele sporter kijkt om, maar meestal zijn ze gefocust op de finish, die na enkele ogenblikken al in zicht komt.

Intussen kondigt de commentator alweer de volgende manche aan, en de wedstrijden verlopen in rap tempo. Er verschijnen steeds fietsers van verschillende leeftijden aan de start. Iedereen rijdt drie manches, en de vier snelste crossers gaan door naar de finale.

Luchtsprongen

De crossbaan bestaat uit geelachtige leem. Vier bochten zijn zwart. Ze zijn aangelegd met financiële steun van de gemeente. “Daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt bestuurslid Evert-Jan Haarhuis. De omroeper vraagt hem om naar het jurykantoor bij de finish te komen. EHBO-ers slaan relaxed maar oplettend de sportievelingen gade. Hoe ouder de fietsers, hoe hoger de luchtsprongen zijn die ze maken boven een heuveltje. Eenmaal aangekomen bij de finish worden de fietsnummers onmiddellijk genoteerd in volgorde van binnenkomst.

Tekst gaat verder onder de foto

Na de race stellen de fietsers zich weer op voor de volgende manche. “Ik vind het niet eerlijk”, zegt een huilende jongen van zeven. Hij komt als laatste over de finish. Een vader heeft een flinke spuit bij zich, waarmee hij bij sommige fietsen het slijk weghaalt. De fiets wordt vervolgens op zijn kop in het gras gezet, naast de vele andere rijwielen, die in grootte per categorie verschillen van formaat. Evert-Jan Haarhuis is inmiddels met anderen bezig om een grote vrachtwagen klaar te maken voor vanmiddag. “Hier vindt voor elke categorie apart de prijsuitreiking plaats”, zegt hij, terwijl enkele mannen het podium verschuiven waar de winnaars straks op komen te staan. Er zijn klassen van -7 tot en met 17+ .

Dankzij de tent die iedere ploeg heeft meegebracht, kunnen de deelnemers schuilen voor de regen. In de tweede kantine is de frietbakker zijn eigen product alvast aan het proeven. “De meeste medewerkers zijn leden van onze vereniging”, vertelt Mirjam Haarhuis, die eveneens in de organisatie zit.. “Het is één grote familie.”

Dan laat ze de sportkleding van haar zoontje zien. “Kijk, iedereen is verplicht het clubshirt te dragen. Daaronder zit een bodyprotector. Een speciale broek en ook aparte schoenen. Oudere deelnemers mogen met kliks fietsen. Dan handschoenen en een helm, en met dit weer vaak ook nog een bril.” Haar zoon Arend is geobsedeerd door de andere rijders. Trots laat moeder zien dat in de eigen Shimano-tent ook meiden zitten die straks aan de start komen. Sommige van hen deden ook mee aan de WK-wedstrijden.

Aan het einde van de dag worden driehonderd bekers uitgereikt. De KNWU is zeer content over de wijze waarop Lion D’Or het wielerevenement op touw heeft gezet.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl