De kop is eraf voor Vogelverschrikkerfestival: van heksen tot trommels

Het is een drukte van belang in het Van Bestpark, zaterdagmiddag. Ruim honderd bezoekers zijn rond 16.00 uur op de been om de kunstwerken van het Vogelverschrikkerfestival (VVF) te bekijken. Jong en oud genieten van de creaties. Hier en daar wordt nog wat getimmerd en hersteld. De terrasjes zitten vol.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De organisatie van het Vogelverschrikkerfestival mag blij zijn: het evenement heeft een prima start. Het weer is goed, de hapjes lekker, de drankjes koel, maar vooral de ruim zestig werkstukken zijn meer dan de moeite waard. Soms zit de maker bij zijn pronkstuk, soms staat een vogelverschrikker eenzaam in het park. Maar één ding is zeker: het dorp mag blij zijn dat dit avontuur opnieuw is gerealiseerd. Terecht dat één van de scheppingen een wieg is met daarin een strooien verschrikker. Op het bordje de tekst ‘de wedergeboorte van het Vogelverschrikkerfestval’.

Tekst gaat verder onder de foto

Eén van de verschrikkers is opgebouwd uit muziekstandaarden. Zijn buik wordt gevormd door een kleine trom. Een heer-op-leeftijd slaat met de stokjes op de trom. Dicht daarbij staat een boom, gemaakt van geschaafd hout. Aan de takken hangen talloze boeken. Anderen hebben alles wat van metaal is bijeen gesprokkeld om er een reusachtige verschrikker van te maken, zo hoog als de lantaarns van het park. Een heggenschaar, een gasfles, ijzeren platen en pijpen toornen hoog boven het wandelende publiek uit.

“Wat zou dit voorstellen?”, vraagt een vrouw. Het is een heks die tegen een paal aan vliegt. Met op bordjes de tekst ‘Vliegles alleen op afspraak’. Het kunstwerk is gemaakt door het Dommelsch Klupke. Het bekende koperen beeld van de valkenier is nagemaakt in aluminium en blinkt extra, zodra een straaltje zon tussen de bladeren door komt.

Wetenschappers schijnen in het Van Bestpark een nieuw soort vogel ontdekt te hebben. Hij staat op een paal en heeft een keramiekachtige kop en poten met elk drie tenen. ‘Verbinding’ is het thema van het Leger des Heils. Aan een wiel hangen diverse witte shirts. Bovenop allerlei kleurige veren van ‘diverse pluimage’.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de Markt is het minder druk. Volgens Riks Werts, mede-organisator, hebben dertig kinderen zich ingeschreven om tekeningen te maken. Het is wat winderig en het plaveisel is wat koud. Desondanks zijn drie generaties aan het werk aan één tekening. Even verderop gaat een kindje in roze jas helemaal op in haar kunstzinnige uiting. Bij de leiding van deze activiteit staat een tiental jongelui te wachten om ingeschreven te worden. Intussen speelt de beiaard veel vogelliedjes, zoals Una paloma blanca en Vogeltje wat zing je vroeg.

Puzzel

Terug in het park blijkt de animo in de schitterende spiegeltent wat minder te zijn. Een kerel van rond de twintig jaar vraagt zich af of alle kunstwerken wel echte vogelverschrikkers zijn. Hij heeft een punt. Wel grappig, als er een paal staat met het bordje ‘Ik ben even weg, ben zo terug’. Een rebus kan worden opgelost door bekende vogels te zoeken, zoals Ria Valk, Merel Westrik, Hans Kraay of Guus Meeuw(is).

’s Avonds zal er nog muziek zijn in de spiegeltent en in enkele andere zaken van Valkenswaard. De kop is er af, nog acht dagen te gaan.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl