Valkenswaardse Ilse Staals eregast op Prinsjesdag: ‘Zeer vereerd’

Coördinator Ilse Staals (l) met kernteamlid Gerrie van Asten-Velters.
Coördinator Ilse Staals (l) met kernteamlid Gerrie van Asten-Velters.
Foto: Evert Meijs

Tijdens Prinsjesdag zullen tweehonderd Brabanders het koningspaar van heel dichtbij aanschouwen. Eén van de drie Valkenswaardse afgevaardigden in deze Burgerdeputatie is Ilse Staals. Ze is coördinator van het kernteam van Stichting Met je Hart.

“Ik ben zeer vereerd om deel te mogen nemen aan de Prinsjesdag Burgerdeputatie. Ik ben benaderd als coördinator van Met je Hart”, zegt Staals. De andere Valkenswaardenaren zijn Henk den Hoed (Automaatje) en Frans Verdonck (voorzitter Sociaal Domein maar ook tevens vrijwilliger bij Met je Hart).

Dit jaar is Noord-Brabant aan de beurt om de Burgerdeputatie te leveren. De Brabantse burgemeesters kiezen zelf wie zij hiervoor willen uitnodigen. Met haar stichting heeft Staals inmiddels een bijzondere reputatie opgebouwd.

Staals vertelt dat ze samen met ongeveer tweehonderd Zorgzame Brabanders (dat is het thema van de Burgerdeputatie dit jaar) op dinsdag 17 september aanstaande naar Den Haag afreist. Daar vormen ze samen met Defensie de erehaag. De Burgerdeputatie staat aan twee kanten van de weg. Op de kopse kant van de Hofvijver, de Korte Vijverberg, tussen het Mauritshuis en het Haags Historisch Museum. Op de plek waar Prinses Beatrix de stoet toewuift vanuit het Kabinet van de Koning. Het is een ereafzetting van militairen en tweehonderd burgers langs de route die de koning en koningin afleggen.

Do’s en Don’ts

“Donderdagavond ben ik op het provinciehuis geweest voor de informatieavond”, vertelt Staals. “Daar werden we toegesproken door de Commissaris van de Koning en gedeputeerde Marianne van der Sloot. We kregen een volledige briefing door militairen over het programma en de do’s en don’ts.” Ze is onder de indruk van de strakke regels. Het kledingprotocol is tenue de ville in de kleuren zwart-donkerblauw. De afgevaardigden krijgen een nette sjaal in de kleuren van Noord-Brabant. Ze moeten vanaf het provinciehuis in Den Haag achter de militairen aan naar de hofvijver. Daarna moeten ze heel lang gepast en met eerbied langs de route staan. Een telefoon mag je niet bij je hebben.

Stichting Met je Hart is in zeker vijftien gemeenten in de provincie actief. Jet van der Linden van Met je Hart Veghel en Ilse Staals voor Valkenswaard zijn de enige coördinatoren van de stichting die deel nemen. Zij hebben de eer om hun eigen gemeente te vertegenwoordigen. Van der Sloot noemde de burgerdeputatie ‘een groep van buitengewone mensen die betrokken zijn bij de zorg voor een ander en aandacht hebben voor de eenzaamheid onder mensen’. “Wij vonden de uitnodiging namelijk leuk en eervol maar kregen gedurende de avond steeds meer door hoe bijzonder het allemaal wel niet is”, zegt de coördinator.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl