Vogelverschrikkerfestival bijna verdwenen: ‘Het bleef aan me vreten’

Riks Werts in het Van Bestpark
Foto: Evert Meijs

Eigenlijk was het al gedaan met het Vogelverschrikkerfestival (VVF), maar mede dankzij de inzet van Riks Werts zal tijdens de komende herfstvakantie het festijn tóch doorgang vinden. Werts is een organisator pur sang en heeft in het dorp zijn sporen meer dan verdiend. Zijn motto: ‘Als er niks gebeurt, vind ik het maar saai’.

“Ik heb veel mensen leren kennen”, vertelt Riks Werts. “Dat maakt het organiseren een stuk makkelijker. Zoals mensen bij de buren achterom gaan om een hark te lenen, zo zoek ik mensen om bij een festival te zorgen voor water, stroom of wat dan ook”, zegt de Valkenswaardenaar. Op de vraag of het organiseren in zijn genen zit, zegt hij: “Ik kom uit een groot gezin met weinig speelgoed en dus organiseerden we zelf maar wat. Van circus en fancyfair tot wielerrondes.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het Vogelverschrikkerfestival begint in Valkenswaard nadat Werts in Gent – samen met zijn vriend Bert Staal – geïnspireerd raakt door de Gentse Fiste, eind jaren 90. “Bert maakt graag foto’s van vogelverschrikkers en zo ontstaat het idee om ook in Valkenswaard hiermee te beginnen. Het plan is dus geïnspireerd op dat Gentse concept. Gedurende negen dagen een totaal-festival met de vogelverschrikkers, accordeonmuziek, klassieke muziek, alles, alles, alles. Dat willen we hier ook.”

Alles speelt zich af in het Van Best-park. Er komt voortaan tweejaarlijks een VVF met 80 vogelverschrikkers en enkele muziekorkestjes. Het wordt gaandeweg alleen maar succesvoller. De tent die in het park komt, wordt steeds groter. Na het succes van het VVF besluit hij zich terug te trekken uit de organisatie en vindt anderen om het fenomeen van het festival voort te zetten. “Uiteindelijk gaat het festival in 2017 aan eigen succes ten onder,” zegt Riks.

Doe mee

“Ondanks dat ik er niet meer bij betrokken ben, zie ik dat veel inwoners het verschrikkelijk vinden indien het zou verdwijnen. Daarom ben ik er weer ingestapt, want het bleef aan me vreten”, vertelt Werts. Er is wel het een en ander veranderd. Zo is het budget voor dit jaar gehalveerd, er komt maar één tent te staan, en er komt géén keuken. Dit alles om de kosten te beperken. Daarentegen zijn er veel nieuwe activiteiten, ook op andere locaties in Valkenswaard. “En we vragen natuurlijk aan de mensen in binnen- en buitenland om mee te doen met dit unieke festival.”

Het Vogelverschrikkerfestival vindt plaats van zaterdag 12 tot en met 20 oktober 2019. “Maak een mooie vogelverschrikker of doe mee met een van de vele andere activiteiten”, vertelt Werts. Meer informatie vind je op www.vogelverschrikkerfestival.nu.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl