Britse familie herdenkt gesneuvelde in Valkenswaard: ‘Heel emotioneel’

Foto: Evert Meijs

Een dag na de herdenking op de Britse begraafplaats, komt de familie van de gesneuvelde Arthur Hargreaves nog even terug naar het ereveld. Ze plaatsen een houten kruisje met klaproos. En ze vertellen over hun ervaringen van de afgelopen dagen.

Op de Luikerweg snellen legervoertuigen terug naar België. Zij hebben hun werk gedaan voor de herdenking van Market Garden, 75 jaar geleden. De poort van de begraafplaats gaat open. Harry Nijhuis en partner Truus de Bruijne arriveren. Ze brengen hun gasten mee, nabestaanden van Arthur Hargreaves, die op 17 september 1944 het leven liet in Valkenswaard. De dochter van de soldaat is Sheila Mason met haar man David. De kleindochter is Jeannette Somers met haar man Durhan. De vier Britten komen uit Leeds om de herdenkingen bij te wonen.

Harry Nijhuis adopteert het graf van Arthur Hargreaves, die op 22-jarige leeftijd sneuvelt. Door toeval komt hij in contact met de familie en nodigt hen uit om naar Valkenswaard te reizen. Vanaf maandag zijn ze hier. Sheila Mason: “Nooit gedacht dat we nog naar hier zouden komen. We zijn extreem blij. We hebben er twee vrienden voor het leven bij gekregen.” Sheila zet een houten kruisje bij de grafzerk van haar vader. Truus: “Het is net of we elkaar al jaren kennen, gek hè?”

David zet een houten kruisje bij het graf van kennissen, die ook in Leeds wonen, en die de eerste contacten legden tussen Valkenswaard en Leeds. Op de vraag of de familie deze dagen contact heeft met andere nabestaanden, zegt Jeannette: “Nee. In ons hotel zijn nóg enkele Britten, maar die komen hier al jaren. Dat is toch anders”, en ze legt uit dat het de eerste keer extra emotioneel is, zeker dit jaar van de 75-jarige ceremonie. “Ik was zo verdrietig tijdens de herdenking.”

Tranen

Harry Nijhuis is erg blij met de ontmoeting. “Het is wel vermoeiend, vanwege de emoties”, zegt hij, “en ze zijn niet altijd goed te verstaan.” Even later vertrekt het gezelschap naar de familie Smiggels, die eveneens een graf heeft geadopteerd. “We voelen ons zo enorm welkom”, zegt Sheila, en de tranen biggelen weer over haar wangen.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl