75 jaar Brabantse vrijheid gevierd in Willibrorduskerk in Waalre

In de Willibrorduskerk van Waalre vond woensdagavond voor de 75e keer de herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats. Naast nabestaanden zijn diverse hooggeplaatste genodigden aanwezig, alsmede belangstellenden uit de regio.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Om 19.00 uur heet de voorzitter van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden alle aanwezigen van harte welkom. ”We staan stil bij de slachtoffers van oorlog”, vertelt hij. “We beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.” In het Engels heet hij daarna verschillende buitenlandse gasten welkom. Na een beterschap aan de afwezige Commissaris van de Koning, speelt de Politieharmonie Oost-Brabant een arrangement van Steven Walker met zang van Maaike Hupperetz.

Ook Guus Meeuwis is aanwezig, die vertelt over de oorlogservaringen van zijn opa. Tijdens zijn speech verschijnt een foto van zijn grootvader in uniform in de koepel van de kerk. In zijn voordracht pleit de Brabantse zanger voor meer begrip voor elkaar. “Respect voor elkaar is één van de voorwaarden van vrede. Je moet het samen doen, want niemand kan het alleen”, zo zegt Meeuwis.

Nadat de vaandrigs van de diverse gilden met hun vaandels plaats hebben genomen op het priesterkoor, geven twee leerlingen van basisschool De Wilderen een korte voordracht. Vervolgens komen enkele jongeren op het podium. Met lichtbeelden geven zij uitdrukking aan hun gevoelens en visie op oorlog en herdenking.

Foto’s oorlogsslachtoffers

De Last Post wordt door Herbert Bakker geblazen vanaf het zangkoor, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Tenslotte dankt voorzitter Petter alle aanwezigen en wordt een stoet opgesteld om te defileren langs het graf van de onbekende Brabantse soldaat in het kleine Willibrorduskerkje. Tijdens de bijeenkomst verschijnen continu foto’s van oorlogsslachtoffers in de koepel van het priesterkoor. Mede vanwege het thema van dit jaar, om alle gesneuvelden een gezicht te geven.

Het is een indrukwekkende viering. In het naast de kerk gelegen gemeenschapshuis Het Klooster kijken zo’n twintig personen via een groot scherm rechtstreeks mee naar de herdenking.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl