Prachtige parktuin aan Molenstraat geopend op Monumentendag: ‘Een plek voor plezier’

Vanwege het thema Plekken Van Plezier zijn de parktuin en het monumentale theehuis aan de Molenstraat tijdens de Monumentendag geopend voor het grote publiek.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

“De Nederlandse Tuinenstichting nodigde ons uit om deel te nemen aan de Open Monumentendag”, aldus mede-eigenaresse Ilse Staals. “Daarmee zijn wij in de provincie Noord-Brabant de enige deelnemer met specifieke aandacht voor groene monumenten”, zegt ze trots. De Tuinenstichting ijvert voor het behoud van onder meer de historische tuinen. Deze werden al vanaf de zestiende eeuw gebouwd om stank en drukte van de stad te ontlopen. “Zij wisten toen al wat wetenschappelijk is bewezen: de tuin is goed voor de gezondheid. Kortom: een plek van plezier”, aldus de stichting.

De groene oase aan de Molenstraat is onlangs volledig hersteld. Deze is gelegen op het historische grondgebied van de Oude Postelse Hoeve. De tuin is heringericht in de geest van de vorige eigenares. Zij had een voorliefde voor de tuinarchitectuur van Gertrude Jekyll. Het beplantingsplan is gemaakt door Trudi Woerdeman. Er zijn duizenden stinzenplanten en vaste planten aangebracht. Door de continue verwildering van de stinzenplanten is de tuin maandenlang een lust voor het oog. Er zijn ook rozen en monumentale monumenten. Plattegronden en beplantingsschema’s zijn tijdens het bezoek in te zien.

Aangenaam verpozen

De tuin is aangelegd rondom een theehuis. Dit gebouw is al geruime tijd een gemeentelijk monument, gebouwd op initiatief van de familie Van Best. Die woonde destijds naast de huidige tuin, in de ‘Postelhoef’. Het huisje werd gebruikt om er ‘aangenaam te verpozen’. Dat kan nu nog steeds. Door te snuffelen in rijk-geïllustreerde boeken waan je je even in de negentiende eeuw. In het register ‘Beschermde gemeentelijke monumenten’ staat een uitvoerige beschrijving van het theehuisje. Ook de historische waarde van het gehele landgoed krijgt daarin ruim aandacht.

Theehuis en parktuin zijn gratis geopend op 14 en 15 september van 14.00 uur tot 17.00 uur. Tegen betaling kun je koffie, thee, fruitsap en mineraalwater krijgen. Zelfs appeltaart staat voor u klaar.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl