Van Bestpark is decor voor ontmoetingsplek van nieuwelingen in Valkenswaard

Een bescheiden zonnetje schijnt heerlijk in het Van Bestpark in Valkenswaard. Zo’n dertig personen babbelen gezellig met elkaar. Op het grasveld dekens en lakens met daarop allerlei lekkernijen uit allerlei windstreken. De picknick is bedoeld om nieuwe en huidige inwoners met elkaar te verbinden.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het initiatief lijkt niet splinternieuw. “Dit gebeurt al sinds jaar en dag”, zegt Els Liefrink. Zij is ook gekomen om Nederlandse gerechten aan te bieden aan vluchtelingen en andere belangstellenden. “26 jaar geleden ben ik met vluchtelingenwerk begonnen en was er al een picknick, met muziek.” Ze loopt rond met een schaaltje met een soort cake. Op een kleedje heeft ze ook nog pruimenjam en andere gerechten. “Het komt allemaal uit de Dommelse tuin, hurre”, lacht ze, en presenteert een man met zomerhoed een lekker sneetje.

De meeting is op touw gezet door Bart Jansens en Akki Tsegay. Akki is bezig met het branden van koffiebonen, in een klein schaaltje. Ze schudt het op en neer boven een vuurtje. Daarnaast een piepklein kastje met fraai serviesje. Op afstand staat Nasser te kijken naar het schouwspel. “Ik kom uit Syrië. Resha is mijn vrouw. We hebben geen honger, maar komen alleen om koffie te drinken”, zegt Nasser, die samen met Resha in Dommelen woont.

Een dame uit Valkenswaard is geanimeerd met hen in gesprek. Intussen worden enkele aardbeien verorberd door een jongeling met pikzwart kroeshaar. Er zijn ook druiven, muffins, worst en prikkers met mozzarella en ander lekkers. Ook ‘buitenlandse’ gerechten zitten in bakjes, schaaltjes en pannetjes.

Doel bereikt

Janssens loopt naar zijn omgebouwde brandweerauto en haalt er een koffiemolen uit. Een oudere heer krijgt het verzoek om de gebrande bonen van Akki te malen. Dat valt nog niet mee, maar uiteindelijk komt het schuifje vol. Als je zo rondkijkt heeft het initiatief zijn doel bereikt. Er is echt sprake van ongedwongen contacten. Een kindje eet een broodje, een volwassene een wrap. Janssens is een tevreden mens. “Als er eten is, komen ze altijd”, lacht hij en groet de één na de ander.

Vanuit Cordaad Welzijn is hij betrokken bij het vluchtelingenwerk en dus vertrouwd met mensen uit Eritrea, Syrië en Irak die hier rondlopen. “Bij Cordaad kom je er veel tegen, maar ik ken privé ook veel mensen. Door de krant en via mond-tot-mondreclame is iedereen naar hier gekomen”, zegt hij trots.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets