Nostalgie viert dit weekend de boventoon in Rijtuigenmuseum

Onder een weldadige zon genieten bezoekers van een ‘boutique antiquités’ of veredelde ‘flea market’. In de schitterende ambiance van het Rijtuigenmuseum in Valkenswaard staan duizenden voorwerpen te wachten op een koper. Nostalgie viert dit weekend de boventoon, versterkt door medewerkers in Victoriaanse kledij of traditioneel hoofddeksel.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Aan de ingang staat een bijzondere ijskraam; vandaag geen overbodige luxe. Bij de entree vertelt Froukje-Tina Bogaard van Heerenlanden Events trots dat er alles aan gedaan is om de juiste sfeer te creëren. Dat doen ze door een selectief gezelschap aan verkopers te vergaren. “Iedereen is tot het laatst bezig geweest om in binnen- en buitenland spullen aan te schaffen voor deze brocante”, zegt ze. Dan sluit Eric van den Heuvel aan. Hij is van het Rijtuigenmuseum. “Het idee is anderhalf jaar geleden geboren en sindsdien is gewerkt aan het eindresultaat van dit weekend”, zegt hij, terwijl bezoekers hem tussendoor complimenteren met de brocante.

Bogaard heeft gelijk als ze uitlegt dat echt mooie brocantespullen zijn meegebracht naar Valkenswaard. “De mensen hebben zóveel meegebracht”, aldus Van den Heuvel, “dat er zelfs voor morgenavond nog veel te koop is.” Het is nog redelijk vroeg in de ochtend, maar verschillende nieuwsgierigen wandelen langs de poppen, wandelwagentjes, Engelse wandelstokken, excentrieke hoofddeksels, Engelse afdruiprekjes en een uitgebreide collectie zinken teilen, emmers en badkuipen uit Frankrijk. Een Vlaamse verkoopster showt oude huisnummers en oude kanten kleedjes.

Tekst gaat verder onder de foto

Froukje-Tina Bogaard en Eric van den Heuvel.

Binnen staan aan weerszijden van de prachtige koetsen opnieuw verschillende stands met spullen. Een oude radio, pluchen beertjes en mini-theeservies staan op ouderwetse tafeltjes uitgestald. Een poppenwagentjes en de lampetkan staan tegen een prachtige koets uitgestald. Een dame zet haar laatste hoge hoeden nog even keurig op een rijtje. De Engelse poppenweegschaal is een juweeltje, maar ook de Engelse jurken zijn stijlvol. In een provisorisch kleedhokje kun je zelfs passen.

Op de kaart gezet

Eenmaal weer buiten wandelt een man met accordeon rond en mensen willen op de foto met het Victoriaanse paar. Het valt dan op dat dames en heren, getooid met een zomers hoofddeksel, hier extra ‘uit de verf’ komen. De sfeer van Cotswold of York is hier met de handen te grijpen. In de schaduw zitten enkele gasten aan bijpassende tafeltjes te genieten van koffie en gebak met veel slagroom. Het Rijtuigenmuseum zet zich dit weekend bijzonder op de kaart. Morgen nog van 10.00 uur tot 16.30 uur. Parkeren gratis.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets