Groen en Heem: gemotoriseerd verkeer niet langer toelaatbaar in natuurgebied

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Natuurorganisatie Groen en Heem is van mening dat er een einde moet komen aan gemotoriseerd verkeer in natuurgebieden in de regio. “Dit tast de kwetsbare natuur aan”, stellen ze.

Groen en Heem zegt dat ze vragen en opmerkingen hebben ontvangen van hun leden en inwoners van Valkenswaard en omstreken, over het gebruik van gemotoriseerd verkeer in de natuurgebieden Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux, waaronder ook het stiltegebied de Malpie.

“De laatste jaren is niet alleen het gemotoriseerd verkeer maar ook het aantal groepen toeristen die met gehuurde (vaak originele oude) solexen door de Malpie en het Leenderbos toeren significant toegenomen”, stelt Groen en Heem op hun site. “Diverse commerciële partijen in Valkenswaard, Heeze- Leende, Budel en Maarheeze bieden deze solex-activiteiten aan.”

Promotie

“Op de website www.visitvalkenswaard.nl wordt deze vorm van gemotoriseerde recreatie zelfs gepromoot als een bezigheid om te genieten in de natuurgebieden rondom Valkenswaard. Louter een economisch belang dat voorbijgaat aan de rust, gezondheid en recreatie-genot van wandelaars en fietsers. Ook wil Off-road Budel een internationaal evenement organiseren waarbij met 4×4-terreinwagens door het Leenderbos wordt gereden.”

De milieuorganisatie haalt er een artikel van De Volkskrant bij waarin staat dat met name tweetakt-brommers (snorfiets en solex) uitstoot veroorzaken, die schadelijk is voor wandelaars en fietsers. “Ook de natuurwaarden worden aangetast door de uitstoot van stikstof.”

“Groen en Heem is van mening dat, mede gelet op de geldende natuur en milieu wet -en regelgeving, gemotoriseerd verkeer de aanwezige kwetsbare natuur aantast en daarmee niet langer wenselijk en toelaatbaar is.” Volgens de organisatie wordt hun mening ondersteund door de toenemende politieke druk om vervuiling, luchtverslechtering tegen te gaan en te streven naar klimaatverbetering.

In een brief heeft Groen en Heem de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende opgeroepen te voldoen aan de wettelijke zorgplicht voor haar inwoners, natuur en milieu. Ze willen dat er maatregelen genomen worden om het gemotoriseerd verkeer door deze natuurgebieden aan te pakken.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF