Vakwerk achter de schermen bij Bloemencorso-bouwers: ‘Vriendschap brengt ons hier’

Wie Valkenswaard zegt, zegt Bloemencorso. Achter de schermen werken veel groepen in grote tenten op allerlei hoeken van straten al maanden om hun corsowagen weer mooier te maken dan het jaar ervóór. Wil Smulders, voorzitter van Stichting Bloemencorso Buurtschap Graafschap, gunt een kijkje achter de coulissen in een wonderlijke wereld van karton, tekeningen, staal, betonijzer en bloemen.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Op de hoek van De Hazelaar en Nieuwe Waalreseweg in Valkenswaard staan een reuzentent en een kleinere tent verscholen achter bosschages en bomen. Links van de toegangspoort staat een groot scherm met daarop 25 reclameborden van sponsoren. Maar de immense tent trekt alle aandacht. In de top een vlag met de naam van de buurtschap. De toegangsflappen hangen open en één jongeman loopt heen en weer in werkkleding.

Jef is degene die vanavond heeft geopend. “Ik ben als bouwer met de twee bootjes bezig”, vertelt hij. “Hier komt nog een rand op, karton ertegen, bloemen erbij en het is klaar. En er komt een duwstang in”, legt Jef vakkundig uit.

Hij gaat binnenkort farmacie studeren en is al voor het vierde jaar bezig met het corso. Hij heeft er duidelijk lol in om aan De Hazelaar te klussen aan de wagen met als titel ‘van bever tot blauwe reiger’. “Ik verwacht zo’n stuk of tien medewerkers vanavond, waaronder nóg twee apothekers”, vertelt hij lachend.

Inhaken op thema ‘Bravo! Brabant’

Even later fietst Wil Smulders het terrein op. De voorzitter is al vanaf zijn zestiende lid van de buurtschap en vertelt over het hoofdthema van dit jaar: ‘Bravo! Brabant’. “Wij gaan het over de Biesbosch doen. Buiten staan twee fluisterbootjes die voor de wagen uit gaan, samen met drie blauwe reigers. Dan de hoofdwagen, zoals je die hier ziet staan”, zegt hij trots. Wil loopt tussen ijzerconstructies door naar een immense zeecontainer die vol staat en hangt met allerlei gereedschap. Het is een compleet magazijn met hamers, tangen, aggregaat, lasapparatuur, brandblussers en werkbank. De ene na de andere werkman en -vrouw komt binnen. De groep begint met koffie.

Bloemencorso - Evert Meijs

“In 1968 werd onze eerste wagen gebouwd”, vertelt Wil. Diverse verenigingen werken samen tijdens de voorbereidingen. “Ontwerpers zitten regelmatig bijeen om elkaar tips en tricks te geven. Ook gebruiken we soms gereedschap van elkaar.”

Dan vertelt hij over de wagen met als thema ’25 jaar Biesbosch’. “Onze ontwerper Mark Pijnenburg kreeg opdracht om iets te maken, zonder rekening te houden met de technische commissie”, zegt de voorzitter, en laat de tekening zien. “Eerst komen de bootjes en drie bewegende vogels waar mensen onder lopen. Dan komt de wagen met een beverburcht, beverstaart en lepelaars. De burcht bestaat uit sprokkelhout. De herten die erbij horen bewegen straks ook allemaal. Dan volgt een aantal vossen”, legt hij uit.

Mark wordt erbij geroepen; hij blijkt één van de apothekers te zijn en legt uit hoe het basismodel van een hert ontstaat. Vele stukjes karton worden in elkaar geschoven, nadat ze door enkele vrijwilligers zijn voorzien van inkepingen. Ook de 84-jarige Ine van Dijsseldonk is druk in de weer om met een stanleymes de insnijdingen te maken. “Vooral die korte gleufjes maken is lastig”, zegt ze. Een andere dame sjouwt met een grote draadtang en een klein lasapparaat. Het is indrukwekkend om te zien dat iedereen weet waar hij of zij aan moet beginnen deze avond.

Tienduizend euro

Dan komen ook de kosten ter sprake. “We hebben gelukkig sponsoren. Iedereen betaalt hier zijn eigen drankje. Er komt nog een collecte, we verkopen bloemen van ons eigen veld aan andere corso’s”, zegt hij en roept er penningmeester Rob bij. “Tel ongeveer op achtduizend tot tienduizend euro voor deze wagen”, zegt Rob. “Het prijsverschil met andere wagens zit vooral in het aantal figuranten dat een buurtvereniging laat meelopen.” De kleinste buurtvereniging is er trots op in het middensegment mee te kunnen draaien. En terecht.

Het Bloemencorso Valkenswaard wordt dit jaar voor de 66ste keer gehouden en vindt plaats op zondag 8 september.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF